Politika

RIK SAOPŠTIO KONAČNE REZULTATE PARLAMENTARNIH IZBORA: Kreću da teku rokovi za formiranje vlasti

Prema Ustavu i zakonu, Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan izveštaj za sva biračka mesta.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Republička izborna komisija obradila je rezultate sa osam biračkih mesta gde je ponovljeno glasanje za parlamentarne izbore, nakon čega je saopštila da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 46,75 odsto, odnosno 1.783.701 glasova, objavljeno je na sajtu Republičke izborne komisije, posle ponovljenih izbora održanih u utorak na osam biračkih mesta.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,66 odsto glasova i za njih je glasalo 902.450 birača. Za izbornu listu "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasalo je 249.916 ljudi, odnosno 6,55 odsto, dok je koalicija NADA osvojila je 5,02 odsto glasova i za njih je glasalo 191.431 birača.
Lista Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" osvojila je 4,69 odsto glasova, za njih je glasalo 178.830 ljudi.

Za koaliciju Zavetnici-Dveri glasalo je 105.165 ljudi, a to je 2,76 odsto glasača. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,46 odsto glasača. Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,76 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,57 odsto.

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,35 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto. Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, lista Saša Radulović-Boris Tadić 1,18 odsto. Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,08 odsto glasova.

Kada će biti formirana vlast u Srbiji?

Pred Srbijom je sada proces konstituisanje novog saziva Skupštine, a zatim i formiranje nove Vlade. Prema Ustavu i zakonu, Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan izveštaj za sva biračka mesta.

Konstitutivna sednica Narodne Skupštine se mora održati najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Proces proglašenja konačnih rezultata izbora može da produži eventualno ponavljanje glasanja na određenim biračkim mestima, kao što je to prošle godine bilo u slučaju glasanja na biračkom mestu broj 6 u Bujanovcu, u mestu Veliki Trnovac.

Konstituisanje Skupštine počinje sednicom sazvanom od strane predsednika Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

(J.N./EURACTIV.rs)