Politika

ZAVRŠNICA SUĐENJA ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Proces traje duže od dve decenije, optuženi ranije osuđeni na sto godina zatvora

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Završnica suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, pretres počinje ove nedelje. Ranije su optuženi osuđeni na ukupno sto godina zatvorske kazne, a kao počinilac označeno NN lice.

Izvor: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Novo suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije počinje 6. marta u Višem sudu u Beogradu. Očekuje se da će pred Apelacionim sudom do 10. marta biti saslušani kao svedoci nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, kao i braća Aleksandar i Miloš Simović iz "zemunskog klana", koji služe kazne zbog ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, na Uskrs tokom NATO bombardovanja. Lišen je života u 50. godini ispred zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj 35 u Beogradu. Dva napadača ispalila su ukupno 17 metaka u novinara, i to s leđa, dok je njegova partnerka Branka Prpa udarena pištoljem.

Bio je novinar listova "Borba", "NIN", "Pobjeda", "Večernji list", i osnivač "Nedeljnog telegrafa", "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina". Uoči bombardovanja, bio je u sukobu s vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja o izveštavanju o ratu na Kosovu i Metohiji. Mirjana Marković je, nekoliko dana pre njegovog ubistva, na sednici Direkcije JUL-a označila Ćuruviju kao glavnog državnog neprijatelja i rekla da će mu narod suditi. Neposredno pre ubistva Ćuruviju je pratilo 27 pripadnika Službe državne bezbednosti, u tri smene.

Tokom višedecenijskog procesa, saslušano je više od stotinu svedoka, iako su advokati porodice tvrdili da se zna ko je izvršio, organizovao i naručio ubistvo Ćuruvije "sa velikim stepenom pouzdanosti".

Osumnjičeni su bivši šefovi Resora državne bezbednosti Rade Marković i Milan Radonjić, kao i operativci tajne službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Nakon četiri godine prvog suđenja, 2019. su Marković i Radonjić osuđeni na po 30, a Romić i Kurak na po 20 godina zatvora. Odlukom Apelacionog suda presuda je oborena i vraćena na novo suđenje koje je počelo 2020. godine. Početkom 2021, Sudsko veće Specijalnog suda proglasilo je optužene krivim, i ponovo osudilo Markovića i Radonjića na po 30, a Romića i Kuraka na po 20 godina zatvora. I na tu presudu podnete su žalbe tužilaca i advokata odbrane, zbog čega je zakazan novi pretres koji se smatra završnicom suđenja. Kao direktni izvršilac ubistva navodi se NN lice.

Prpa je, nakon drugog suđenja, izjavila da nije pitanje ko je NN lice, već da li će se ikada saznati ko je dao nalog za ubistvo nezavisnog novinara. Ona od starta, kao jedini svedok likvidacije, tvrdi da ne prepoznaje nijednog od optuženih kao izvršioca ubistva. Kao osobu koja najviše liči na napadača označila je pripadnika JSO Luku Pejovića, koji je likvidiran krajem 2000. godine.

"Konačna i pravosnažna presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biće od presudnog značaja kako za njegovu porodicu i prijatelje, tako i za širu medijsku zajednicu u Srbiji. Ona će predstavljati i određenje Republike Srbije i srpskog pravosuđa prema zločinima protiv političkih neistomišljenika režima Slobodana Miloševića, sa dalekosežnim posledicama za ukupno stanje ljudskih prava i demokratije u zemlji", saopšteno je iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".

(EURACTIV.rs)