Politika

VRHOVNI SUD U KOLORADU PRESUDIO: Trampu zabranjeno da se takmiči na predsedničkim izborima u toj zemlji sledeće godine

Autor Milena Antonijević

Vrhovni sud Kolorada ušao je u istoriju neviđenom presudom bez presedana prema kojoj bivši predsednik Donald Tramp po ustavu ne može da se kandiduje 2024. godine.

Izvor: YouTube/CBN News

Ovu odluku, pravdaju amandmanom 14 te kao razlog navodeTrampovu pobunu protiv institucija.

Pobunom protiv institucija smatra se upad pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa na Kapitol hilu 6. januara 2024. godine.

Odluka 4-3 uklanja Trampa sa republikanskih primarnih glasanja u Koloradu, koji su zakazani za početak marta.

Međutim, sudije u Koloradu pauzirale su svoju odluku kako bi Tramp mogao da se žali američkom Vrhovnom sudu, koji bi čak mogao da zadrži njegovo mesto na primarnim izborima u državi ako žalba ne bude brzo rešena.

Ova presuda smatra se značajnom na mnogo načina jer smatra Trampa odgovornim za pokušaj da poništi izbore 2020. i predviđa političku kaznu za njegovo antidemokratsko ponašanje.

Presuda je takođe veliki podstrek za liberalne grupe i ustavotvorne naučnike svih pravaca koji su se zalagali za takve tužbe protiv 14. amandmana uprkos njihovim izgledima.

Sudije su takođe potvrdile odluku da Trampov govor od 6. januara na Elipsi nije zaštićen Prvim amandmanom. Tramp je bezuspešno izneo ovaj argument pred državnim i saveznim sudovima, koji su utvrdili da je podsticao nasilje kada je rekao pristalicama da „siđu do Kapitola" i da se „pakleno bore" da „vrate našu zemlju".

Sudije su na ovaj način presudile po jednom ključnom pitanju, poništivši kontroverznu odluku da se „zabrana pobunjenika" primenjuje na sve funkcije osim na predsedništvo.

Odeljak 3 14. amandmana kaže da pobunjenici koji krše zakletvu ne mogu da služe kao senatori, predstavnici, predsednički elektori, „niti da imaju bilo koju funkciju, civilnu ili vojnu, pod Sjedinjenim Državama ili pod bilo kojom državom". Ali ne pominje predsedništvo.

Ova tekstualna nejasnoća je razlog zašto je prvostepeni sud zadržao Trampa na glasanju 2024. Ali viši sud se nije složio, i ovo je bila osnova njihove odluke da diskvalifikuju Trampa.

Vrhovni sud SAD će imati konačnu reč

Slučaj je upućen Vrhovnom sudu SAD,koji će dati poslednju reč.

Svako može da nagađa kako će se sudije pozabaviti slučajem. Koliko brzo će odlučiti da ulože žalbu? Da li će održati usmene rasprave? Koliko brzo će doneti konačnu odluku? Odgovori na ova pitanja će imati implikacije na politički kalendar, s tim što će poslanički klubovi iz Ajove započeti primarnu sezonu GOP-a za manje od mesec dana.

Trampov tim podnosi žalbu

Trampov tim najavio je žalbu na ovu odluku, navodeći da su odluku donele sudije koje je postavila Demokratska partija.

Portparol Trampove kampanje Stiven Čang je naveo kako je sud je podržao plan levičarske grupe finansirane od Soroša da se meša u izbore u ime Džoa Bajdena uklanjanjem imena predsednika Trampa sa glasačkih listića i eliminisanjem prava glasača u Koloradu da glasaju za kandidata po svom izboru.

"Lideri Demokratske partije su u stanju paranoje zbog sve većeg, dominantnog vođstva koje je predsednik Tramp stekao u anketama", kazao je on i dodao:

"Izgubili su veru u propalo Bajdenovo predsedništvo i sada rade sve što mogu da spreče američke glasače da ih smene sledećeg novembra“, zaključio je Čeng.

Republikanci osudili odluku

Republikanski poslanici osudili su tu odluku, uključujući i predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, koji ju je nazvao "tanko prikrivenim partijskim napadom".

"Bez obzira na političko opredeljenje, svakom građaninu registrovanom za glasanje ne treba uskratiti pravo da podrži našeg bivšeg predsednika koji je vodeći u svakoj anketi republikanskih predizbora", rekao je Džonson.

(M.A./EURACTIV.rs)