Politika

"SRBIJA PROTIV NASILJA" ORGANIZOVALA PROTESTE: Ušli u RIK da predaju "dokaze o krađi izbora", došlo i do incidenta

Autor Milena Antonijević

U Beogradu se održava protestni skup koalicije "Srbija protiv nasilja". Nakon govora na početku skupa ispred Skupštine Beograda, kolona je došla do zgrade RIK-a da preda kako su rekli "dokaze o krađi beogradskih izbora".

Izvor: Youtube/Sky News

Lideri i pristalice stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja" okupili su se kako bi izrazili nezadovoljstvo rezultatima izbora i Republičkoj izbornoj komisiji ukazali na, kako su naveli, krađu izbora. 

Najpre su se okupljenima obratili kandidat za gradonačelnika Beograda sa ove liste, Vladimir Obradović i kandidat za narodnog poslanika, Srđan Milivojević. 

"Mi rezultate beogrdskih izbora ne možemo da prihvatimo, svi ste bili svedoci brojnih nepravilnosti, a uprkos tome SNS i SPS nisu u mogućnosti da formiraju vlast u Beogradu", rekao je Obradović.

Srđan Milivojević je istakao da imaju "čvrste i neoborive dokaze da su izbori pokradeni".

"Idemo do RIK-a da tražimo poništavanje, imamo obilje dokaza, primedaba i prigovora brojnih posmatrača u Beogradu, ali ovo se ne odnosi samo na Beograd, već je pitanje i za celu Srbiju", istakao je Milivojević.

Nakon toga, kolona je krenula ka ulazu u zgradu RIK-a, gde su Miroslav Aleksić i Marinka Tepić najavili da će započeti štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora.

Ispred zgrade Republičke izborne komisije" je došlo i do sukoba grupe mladića u toku pokušaja nekolicine okupljenih da probiju ogradu do ulaza. 

Ograda je probijena, a deo okupljenih je ušao na terasu zdanja u Ulici kralja Milana do vrata male zgrade Narodne skupštine, gde stoje pripadnici obezbeđenja u civilu.

Organizatori su upozorili građane da ne gađaju jajima ni predmetima prozore RIK-a.

Iz zgrade Republičke izborne komisije obratila se jedna od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja", Marinika Tepić, koja je kazala da su "ušli u RIK kao narodni poslanici".

"Jer ne smemo da priznamo beogradske izbore ukradene zloupotrebom zakona, preseljenjem ljudi iz drugih država. Imamo primer da ministar iz druge države glasa. Došli smo da predamo dokaze, imamo ih još, pišu se prigovori. Ostaćemo ovde kao poslanici, a Miroslav Aleksić i ja ostajemo duže vreme i započinjemo štrajk glađu", rekla je Tepić.

Situacija ispred zgrade RIK-a je napeta, a okupljeni građani uzvikuju "Lopovi, lopovi", " Ne damo glasove", " Ne damo pobedu".

Organizatori protesta pozvali su okupljene građane da spreče održavanje sednice RIK-a, koja je zakazana za 21 čas.

(M.A./EURACTIV)