Politika

EVROPA MORA DA RAZVIJA SOPSTVENI BEZBEDNOSNI SISTEM: Premijerka Litvanije upozorila - "Ne smemo da gledamo ka Rusiji"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evropa mora da razvija bezbednosni sistem bez Rusije, smatra premijerka Litvanije koja ocenjuje da je stalno gledanje ka Moskvi "štetno".

Izvor: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite izjavila je da bi Evropa trebalo da razvija sopstveni sistem bezbednosti bez Rusije.

"Ponekad postoje glasovi koji kažu da će i dalje, nekako, biti potrebno da zajedno sa Rusijom razvijamo bezbednosni sistem. Po mom mišljenju, takvo razmišljanje je pogrešno jer bi Evropa trebalo da razmišlja, i da razvija svoj sistem bez Rusije. Stalno gledanje ka Rusiji u ovom kontekstu je štetno", rekla je ona novinarima u Vilnijusu.

Šimonite je naglasila da mišljenja o budućnosti Ukrajine i istočne Evrope spadaju isključivo u dve grupe.

"Tu su kamp pobede, i kamp ne-poraza, šta god to značilo. Ne možemo biti neporaženi bez pobede. Ako nema pobede, nema pobeđivanja a Ukrajina mora da pobedi. I ne sme postojati drugo mišljenje osim tog", rekla je premijerka Litvanije.

Upitana da li vidi znake zamora u Evropi zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja traje već duže od godinu dana, Šimonite je rekla da postoje "povremeni signali koji deluju zabrinjavajuće".

"S druge strane, Ukrajina dobija značajnu podršku i vojna pomoć će joj biti poslata. Postoje visoka očekivanja vezana za kontraofanzivu koju ukrajinska vojska verovatno planira", rekla je ona.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda kazao je da je mogućnost Rusije da finansira rat ograničena, dok Zapad ima više resursa.

"Verujem da je pitanje časti zahtevati više od sebe", rekao je on.

"Vol strit žurnal" je krajem februara objavio da Nemačka i drugi saveznici sumnjaju u sposobnost Ukrajine da povrati teritoriju od Rusije. Više zapadnih partnera videlo je ponudu bezbednosnih garancija i boljeg pristupa sofisticiranijem oružju kao način da se Kijev ohrabri na mirovne pregovore sa Moskvom, naveo je taj list.

(EURACTIV.rs)