Politika

ODNOS AMERIKE I IZRAELA NA STAKLENIM NOGAMA? Bajden i Netanjahu se ne slažu oko svega, šta je kamen spoticanja?

Podele između SAD i Izraela, koje su do sada uglavnom bile držane iza kulisa, pokazuju rastuće razlike između dva saveznika dok raste broj poginulih u ratu.

Izvor: Printscreen/Youtube/CBSN

Neslaganje između SAD i Izraela prelilo se u javnost u utorak, kada je predsednik Džo Bajden upozorio da Izrael gubi međunarodnu podršku za svoju kampanju protiv Hamasa, a premijer Benjamin Netanijahu javno je odbacio američke planove za posleratnu Gazu.

Podele, koje su do sada uglavnom bile držane iza kulisa, pokazuju rastuće razlike između dva saveznika dok raste broj poginulih u ratu. Govoreći demokratskim donatorima u Vašingtonu, Bajden je kritikovao izraelsku tvrdolinijašku vladu i rekao da Netanijahu mora da promeni svoj pristup.

"Mislim da mora da se promeni, a sa ovom vladom, ova vlada u Izraelu mu otežava kretanje", rekao je Bajden, nazvavši Netanijahuovu vladu "najkonzervativnijom vladom u istoriji Izraela".

On je upozorio da podrška za izraelsku vojnu kampanju bledi usled bombardovanja Gaze i da izraelska vlada ne želi "rešenje dve države". Bajden je rekao da u ovom trenutku većina sveta podržava Izrael, ali da počinje da gubi tu podršku zbog bombardovanja. Netanijahu je priznao da se on i Bajden ne slažu oko toga šta će se desiti u Gazi nakon rata.

"Postoji neslaganje u vezi sa danom nakon Hamasa i nadam se da ćemo i ovde postići dogovor", rekao je u saopštenju.

Pre nego što je izbio rat, Bajden je otvoreno kritikovao Netanijahovu vladinu koaliciju, koja uključuje desničarske stranke. Ali je uglavnom stajao rame uz rame sa Netanijahuom u javnosti otkako je izbio rat, uprkos kritikama izraelske kampanje.

Netanijahua su više puta pitali o viziji posleratne Gaze nakon napada 7. oktobra, rekavši u intervjuu za CNN prošlog meseca da je video ulogu "neke vrste civilne palestinske vlasti", iako je "rekonstruisana".

"Dobri" odnosi zakomplikovani

Napori SAD da održe uticaj na izraelsku vladu zakomplikovali su se najpre kada je izraelski ministar odbrane izjavio da će biti potrebni meseci da se ispuni cilj potpunog uništenja Hamasa. Istovremeno, procene američkih obaveštajnih službi koje su procurele u javnost, otkrile su da je do 45 odsto municije koju je Izrael bacio na Gazu od 7. oktobra bile su nenavođene "glupe bombe", čije je korišćenje u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Dugoročne namere Izraela, Joav Galant je saopštio Džejku Salivanu, američkom savetniku za nacionalnu bezbednost, koji je stigao u Izrael da prenese poruku da se kampanja mora okončati, i da po mogućnosti bude završena u narednim nedeljama. Američki zvaničnici su kasnije dobili potvrdu tog stava i u izjavi izraelskog premijera Benjamina Neianjahua, koji je rekao da Izrael neće stati sve dok ne ostvari potpunu pobedu, piše Gardijan.

Procurele informacije o municiji u suprotnosti su sa tvrdnjama američkog Stejt departmenta da nema zabrinutosti niti procene da bi izraelsko bombardovanje moglo biti protivno međunarodnom pravu. Ova dva problema otvaraju pitanje o prirodi kontrole koju Amerika ima nad političkim i vojnim vrhom Izraela i njihovim akcijama u Gazi i narativu, koji se poslednjih nedelja sve više menja.

(J.N./EURACTIV.rs)