Politika

RUSIJA ĆE PLATITI ZBOG RATA KOJI JE IZAZVALA: Bajden i Šolc obećali da će pomagati Ukrajini dokle god bude bilo potrebno

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bajden i Šolc obećali su da će Rusija platiti zbog invazije na Ukrajinu. Razmatraju se i sankcije Kini ukoliko bude pomogla Moskvi oružjem.

Izvor: EPA-EFE/Oliver Contreras

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc obećali su da će Rusija nastaviti da plaća zbog invazije na Ukrajinu, koja traje duže od godinu dana.

Bajden i Šolc sastali su se u Ovalnoj kancelariji, gde su oko sat vremena razgovarali o daljim koracima vezanim za stav prema Rusiji.

Bajden je zahvalio Šolcu na "snažnom i čvrstom predvođenju", kao i kontinuiranoj podršci Ukrajini. Šolc je naglasio da je važno pokazati da će saveznici podržavati Ukrajinu "koliko god bude bilo potrebno".

Vašington se već neko vreme konsultuje sa saveznicima oko mogućih sankcija protiv Kine, koja bi mogla da isporuči oružje Rusiji.

"Nismo još uvek videli poteze Pekinga vezane za smrtonosno oružje, ali svaki korak koji Kina napravi ka Rusiji otežava njen odnos sa Evropom i drugim zemljama", rekla je sekretarica za medije Bele kuće, Karin Žan-Pjer.

Nemačka je tipično manje oštra prema Kini, svom glavnom trgovinskom partneru, od Amerike. Ali Šolc je ove nedelje poslao snažno upozorenje Kini da bi snabdevanje Rusije oružjom bilo velika greška.

(EURACTIV.rs)