Politika

EU OTVARA PREGOVORE SA 2 ZEMLJE, MEĐU NJIMA I UKRAJINA: Orban napustio prostoriju kada je čuo odluku

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

EU otvara pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a Gruziji daje status kandidata.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U istorijskom koraku, lideri EU složili su se u četvrtak da otvore pregovore o pridruživanju EU sa Ukrajinom i Moldavijom i daju status kandidata Gruziji, uprkos ranijoj pretnji Mađarske da će staviti veto na sporazum.

"Evropski savet je odlučio da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom", napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na mreži "X".

Lideri EU su takođe odlučili da Gruziji daju status kandidata i rekli su da će blok otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom "kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo". Savet je "pozvao Komisiju da podnese izveštaj do marta u cilju donošenja takve odluke".

"Jasan signal nade za njihov narod i za naš kontinent", rekao je Mišel.

Ovaj korak dolazi usred očekivanja da će Mađarska biti glavni kamen spoticanja za dogovor o paketu finansijske pomoći EU od 50 milijardi evra za održavanje ratom razorene ukrajinske ekonomije i političke odluke o otvaranju formalnih pregovora o pridruživanju sa zemljom.

Mađarski premijer Viktor Orban napustio je prostoriju kada je doneta odluka o proširenju, saopštilo je nekoliko diplomata EU koji su upoznati sa diskusijom. Orban je uoči samita izjavio da ima principijelne primedbe na podršku Kijevu.

Taj potez, poznat u Briselu kao "konstruktivna uzdržanost", omogućio je jednoglasnu odluku lidera EU.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ta odluka „pobeda Ukrajine (...) pobeda koja motiviše, inspiriše i jača". Predsednica Moldavije Maja Sends pozdravila je taj korak, rekavši da je njena zemlja "posvećena teškom radu potrebnom da postane članica EU". Taj potez će verovatno podstaći proces proširenja bloka i iritirati Moskvu.

(EURACTIV.rs/B. Z. J.)