Politika

BUGARSKI PREMIJER O NEPRISTOJNOJ PONUDI AUSTRIJE: "Šengen za migrante" odbijen, gde je granica (ne)prihvatljivih uslova?

Bugarska je kategorički odbila zahtev da primi više migranata na svoju teritoriju u zamenu za to da Austrija ukine veto na pristupanje Šengenu, saopštio je u utorak premijer Nikolaj Denkov.

Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Tokom vikenda su se pojavile vesti da Austrija navodno predlaže da "delimično" ukine svoj veto na kandidaturu Bugarske i Rumunije za pristupanje Šengenu.

Austrija, naime, predlaže ukidanje provera aerodromskih pasoša u obe zemlje sve dok dve zemlje – Bugarska i Rumunija - prihvate da primaju više neregularnih migranata nego prema sadašnjim kvotama EU.

"Videćemo sledeće nedelje gde će biti granica prihvatljivih i neprihvatljivih uslova za Šengen", rekao je Denkov odgovarajući na pitanje na Fejsbuku.

On je dodao da Bugarska neće prihvatiti dodatne uslove koji ne odgovaraju onome što se očekuje od drugih zemalja EU, napominjući da je predlog Austrije za Rumuniju i Bugarsku više "pogodnost".

"Ovo je problem ne samo za bugarski posao, već i za austrijski. Zato nastavljamo pregovore sa idejom da možemo da napredujemo i u ovom pravcu", rekao je Denkov i dodao da će se "pregovori nastaviti do poslednjeg radnog dana u ovoj godini".

Na pitanje korisnika Fejsbuka da li bi se Bugarska pridružila Rumuniji u iznošenju slučaja pred Sudom pravde EU ako bi Šengen ostao san, Denkov je rekao da ta zemlja treba da bude pragmatična.

"Ako se pokrene sudski postupak, to će trajati godinama, a za to vreme bićemo blokirani za Šengen bez mogućnosti rešenja", prokomentarisao je on.

Izvor: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Izvesna nedoslednost kod Rumuna

Komentarišući pristup Rumunije Šengenu, Denkov je ukazao na izvesnu nedoslednost, ali je bio uveren da će pozicije na kraju biti izbalansirane.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Kalin Stojanov uočio je napredak za pristupanje Bugarske Šengenu nakon sastanka tokom Salcburškog foruma u Sloveniji, navodi se u zvaničnom saopštenju bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Stojanov je učestvovao na trojnom sastanku sa ministrima unutrašnjih poslova Austrije i Rumunije Gerhardom Karnerom i Katalinom Predojuom, gde je izneo stav Bugarske za punopravno članstvo u Šengenu.

Lider GERB-a i bivši premijer Bojko Borisov takođe je govorio o tome u utorak, komentarišući konstataciju da "Austrijanci kažu da bi Bugarska trebalo da se vrati tri godine unazad, kao što je bila dok je vlada Bojka Borisova bila na vlasti, i da će sve biti u redu”.

"To kažu Austrijanci", rekao je Borisov, čija je vlada GERB-a videla da su mnoge druge zapadnoevropske zemlje, uključujući Holandiju, pre tri godine blokirale njenu kandidaturu za pridruživanje Šengenu, na osnovu korupcije.

"Nemamo koristan potez ako se ne stegnemo i ne radimo – s jedne strane, diplomatija, s druge strane zakoni, s treće strane migracije", rekao je Borisov.

"Samo treba da se vratimo u vreme pre ‘promene’", rekao je on.

(JA/EURACTIV.rs)