Politika

AFERE U HRVATSKOJ I SMENE MINISTARA: Da li ovoj zemlji trebaju "reset" i izbori bez odlaganja?

Autor Milena Antonijević

Afere se ređaju jedna za drugom, a ministri u Vladi se smenjuju kao na traci, pa jedini logičan izlaz leži u što ranijem održavanju izbora, a ne u njihovom odlaganju, piše Euractiv.hr

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Potezom pera i kratkim obraćanjem novinarima hrvatski premijer Andrej Plenković zapečatio je sudbinu još jednog člana svog tima, dosadašnjeg ministra privrede Davora Filipovića. S Filipovićem je otišao i njegov savetnik, Jurica Lovrinčević.

Lovrinčević se proteklih dana našao u središtu afere koju je otkrio nedeljnik "Nacional", a koja je na kraju "došla glave" i samom Filipoviću.

Naime, Nacional je u poslednjem broju objavio transkripte iz kojih proizlazi da je Lovrinčević pokušao trgovati uticajem i u poslovima s pojedinim medijima pridobiti deo javnog novca.

Trgovanje informacijama

Na to se nadovezao članak u Večernjem listu, koji je takođe objavio transkripte razgovora, ovoga puta o tome da je, kako proizlazi iz objavljene prepiske, Lovrinčević informacije iz vlasti "dilovao" opozicionom Mostu. To se posebno odnosi na nikad do kraja razjašnjenju aferu "plin za cent", zbog koje je letos sazvana i vanredna sednica Sabora.

Za razliku od prethodnih slučajeva, u kojima je Plenković najčešće insistirao na rezultatima istrage pre nego donese odluku o smeni određenog ministra ili ministarke, u poslednjem slučaju, s Filipovićevom, bio je prilično "lak na obaraču" i odluku o smeni ministra doneo i pre nego je utvrđeno da li je Lovrinčević to za što ga mediji terete radio po vlastitom nahođenju ili uz znanje i saglasnost sada već bivšeg ministra.

Iako Plenković tvrdi da razlog za smenu Filipovića leži u oba dela koja su mediji otkrili kod njegovog savetnika, puno je izglednije da je ministar privrede "odleteo" zbog saznanja da je njegov savetnik informacije davao Mostu, nego zbog sumnje na koruptivne radnje.

Drugim rečima, šef Vlade smatra da mu savetnik ministra nije bio lojalan, dok sam ministar nije ništa napravio da to promeni.

Ministri se menjaju kao na pokretnoj traci

Ovo je već druga smena u Plenkovićevoj ministarskoj postavi u samo mesec dana. Prošlog meseca je smenjen dotadašnji ministar odbrane Mario Banožić, i to nakon teške saobraćajne nesreće koju je izazvao.

U sedam godina, koliko drži kormilo Vlade, Plenković je smenio ili su sami otišli, kako su izračunali mediji, 30 ministara. Koliko god stvarno bilo "otpisanih", činjenica je da se ministri u Plenkovićevim vladama smjenjuju kao na tekućoj vrpci.

Vlada postala skup poslušnih birokrata

Ministri su tako u Hrvatskoj postali samo tehnička lica, ljudi koje premijer ili neko iz njegovog okruženja odabere i uputi Saboru na potvrđivanje. Većina više nema čak ni nekakav izborni legitimitet, što su u ranijim vladama u većini slučajeva ipak imali.

Zapravo, iz svega proizlazi da se od ministara u Plenkovićevim vladama uglavnom ni ne očekuje ništa drugo nego da budu poslušne birokrate.

Time se Vlada iz političkog tela, koje bi trebalo upravljati zemljom i zbog toga snositi pohvale ili pokude, pretvara u običan skup činovnika s labavim političkim backgroundom, od kojih se prvenstveno očekuje da izvršavaju naloge s vrha i da tom vrhu budu bespogovorno odani. Pritom nije previše bitno posjeduju li određena znanja i vještine i imaju li kakve nove ideje.

(M.A./EURACTIV.rs)