Politika

STJUART PIČ NAKON POSETE PRIŠTINI: Nužno povećati napore obe strane u dijalogu ka normalizaciji odnosa

Autor Milena Antonijević

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič po završetku posete Prištini istakao je da obe strane u dijalogu treba da povećaju napore ka normalizaciji odnosa, a pod tim se podrazumeva i obaveza Prištine da se formira ZSO

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U video-snimku koji je objavio na Fejsbuku Pič je saopštio da je tamo imao brojne sastanke, da je razgovarao sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, predstavnicima Kfora i Euleksa, i političkih partija u pokrajini, kao i da je posetio manastir Gračanicu i sastao se sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, prenosi RTS.

Na svim ovim sastancima istakao je da Britanija nastavlja da podržava nezavisnost i očuvanje bezbednosti takozvanog Kosova.

Pič je o događajima u Banjskoj rekao da je pažljivo saslušao zabrinutosti iznete tokom sastanaka, i saopštio da Velika Britanija očekuje da organizatori tog incidenta budu pozvani na odgovornost. Istu poruku poslao je tokom boravka u Beogradu prošle nedelje.

Pič navodi je saslušao i zabrinutosti i očekivanja Srba sa Kosova i Metohije i poručio da je vreme da se krene napred sa postojećim naporima, kako bi svi građani osetili da imaju budućnost, kako je naveo "u raznolikom i multikulturnom Kosovu".

"Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom u kontekstu šire implementacije dogovora koji su postignuti kroz dijalog sa EU, važan je deo ovih napora", zaključio je Pič.

(M.A./EURACTIV.rs)