Politika

FINSKA STAVILA TAČKU NA PITANJE ILEGALNIH PRELAZA: Zatvara poslednji kontrolni punkt na ruskoj granici

Autor Milena Antonijević

Finska će 30. novembra zatvoriti poslednji operativni kontrolni punkt na ruskoj granici, potpuno zatvorivši istočnu granicu NATO zemlje sa Rusijom na dve nedelje.

Izvor: EPA-EFE/LAURI HEINO

Finski premijer Petteri Orpo rekao je u saopštenju da „Rusija omogućava instrumentalizaciju ljudi i vodi ih do finske granice u teškim zimskim uslovima pa je Finska je odlučila da stavi tačku na ovaj fenomen."

Poslednji kontrolni punkt biće zatvoren u ponoć 30. novembra, zatvarajući istočnu granicu do 13. decembra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske, prenosi CNN.

To dolazi usred sve većeg nastojanja Helsinkija da ograniči prelaze iz Rusije, što je intenzivirano nakon invazije na Ukrajinu prošle godine i ulaska Finske u NATO ranije ove godine.

Ministarka unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen rekla je u saopštenju za javnost da je neophodno zatvoriti čitavu istočnu granicu sa Rusijom, dodajući da je odluka doneta radi „zaštite nacionalne bezbednosti Finske od ove ruske hibridne operacije".

Finska granična straža je u objavi na društvenim mrežama rekla da je „cilj Finske da okonča ilegalni ulazak iz Rusije".

„Finska brine o sopstvenoj graničnoj bezbednosti, a finska granična straža je spremna da brzo sprovede nove odluke Vlade", dodao je graničar.

Finska deli granicu sa Rusijom dugu 830 milja. Prelaz je bio jedna od retkih ulaznih tačaka za Ruse nakon što su mnoge zapadne zemlje zatvorile svoj vazdušni prostor i granice za ruske avione kao odgovor na invaziju Ukrajine.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je da će odluka Finske da zatvori sve granične prelaze sa Rusijom naneti štetu finskim građanima i nazvao je „iracionalnom".

„Zatvorili su granicu, kako da reagujemo? Finski građani će patiti", rekao je Gruško na marginama foruma Primakov Readings u Moskvi.

„Možemo da komentarišemo neke racionalne odluke, onda možemo da tražimo neku vrstu logike. Ali ponekad su odluke jednostavno iracionalne", rekao je on i dodao da je samo oko 700 migranata u tom periodu pokušalo da pređe rusko-finsku granicu.

Finska vlada je 16. novembra saopštila da će privremeno zatvoriti četiri prelaza duž granice sa Rusijom od ove nedelje do februara 2024. godine, u nastojanju da zaustavi ilegalne prelaske.

U saopštenju za javnost, finsko ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je ulazak u Finsku na istočnoj granici nastavljen uprkos ograničenjima.

„Od početka avgusta skoro 1.000 državljana trećih zemalja stiglo je u Finsku bez vize preko graničnih prelaza na istočnoj granici. Većina njih je podnela zahtev za azil u Finskoj", saopštilo je ministarstvo.

„U ovakvim veoma izuzetnim okolnostima, kratkoročno potpuno zatvaranje istočne granice je neophodna i proporcionalna mera da se stane na kraj ovoj pojavi i da se ograniče ozbiljne posledice koje ona ima po nacionalnu bezbednost i javni red", stoji u saopštenju ministarstva.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg optužio je u utorak Rusiju da koristi migraciju kao „alat" za stvaranje „pritiska" duž granice sa Finskom.

„Videli smo ih kako koriste energiju, videli smo ih kako koriste sajber napade, videli smo ih kako koriste različite vrste tajnih operacija u pokušaju da potkopaju naše demokratije. Činjenica da Rusija koristi migraciju kao oruđe sada je još jedan primer pokušaja pritiska na susede", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

NATO nije dobio zahtev od Finske za podršku u čuvanju njenih granica, rekao je Stoltenberg i dodao da je „uveren da je Finska sposobna da se nosi sa tim pitanjem".

On je pozdravio potez granične agencije Evropske unije, Fronteks, da rasporedi 50 stražara duž finske granice.

Helsinki je zatvorio svoju granicu krajem septembra 2022, otprilike u vreme kada se saobraćaj preko granice intenzivirao dok su Rusi pokušavali da pobegnu od „delimične mobilizacije" predsednika Vladimira Putina.

Samo u jednom danu granicu je prešlo više od 8.500 Rusa.

Ranije ove godine, finska granična straža je takođe započela pilot fazu izgradnje istočne granične ograde duž nekih ključnih delova granice.

(M.A/EURACTIV.rs)