Politika

KRISTOFER HIL O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Podržavamo napore EU da pronađe kompromisno rešenje

Autor Milena Antonijević

Američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil u izjavi novinarima na 23. Beogradskom ekonomskom forumu, pričao je o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te podršci SAD zemlji koju je agresorski napao sused.

Izvor: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, kaže da su se pregovarači Evropske unije, uz podršku SAD, trudili da pronađu ono što je od suštinskog značaja za svaku obe strane u dijalogu Beograda i Prištine i da te elemente spoje u dogovor, prenosi RTS.

"To nije lako uraditi, ali mislim da treba da budemo ne samo podrška onome što ti ljudi pokušavaju da urade, već i strpljivi. U međuvremenu, mislim da moramo veoma jasno da stavimo do znanja da je svaki drugi način da se ovo pitanje reši oružjem ili nekim drugim nasilnim putem potpuno neprihvatljiv i da sve strane treba da ostanu fokusirane na briselski dijalog", kazao je Hil.

Na komentar novinara da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, ambasador je odgovorio da je to "njegovo mišljenje i da bi trebalo njega da pita zašto se tako oseća".

"Mislim da je ono što je na stolu razumno i nadam se da će se sve strane fokusirati na ono što je na stolu", dodao je on.

Kaže da je pitanje ZSO ekstremno teško i osetljivo za obe strane i da se verovatno zato o njemu pregovara već deceniju.

O dolasku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Skoplje na sastanak OEBS-a, američki ambasador je rekao da to ne može da komentariše, ali je istakao da SAD ima sasvim jasan stav i da će nastaviti da podržava Ukrajinu.

"To je veoma težak rat i mislim da su SAD bile vrlo jasne da ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu. I predsednik Bajden je u mnogim prilikama rekao da ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je on.

Podsetio je da je Ukrajinu brutalno napao njen sused.

"Svi mi imamo moralni, politički i svaki drugi imperativ da pomognemo Ukrajini i to ćemo činiti i dalje. Nisam u poziciji da pričam o tome. Ostavite to drugim ljudima", zaključio je Hil.

(M.A./EURACTIV.rs)