Politika

KAKO SAD, NATO I EU VIDE SITUACIJU NA ZAPADNOM BALKANU? Zabrinutost zbog sukoba, optimizam zbog potencijala saradnje

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO na sastanku u Briselu između ostalog raspravljaju o Zapadnom Balkanu, a kao tema se nametnula i bezbednosna situacija na KiM

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

U Briselu se održava sastanak šefova diplomatija članica NATO, gde je u fokusu razmena mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu. Jedna od glavnih tema je i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji, u okviru koje se nametnulo pitanje mogućeg trajnog povećanja vojnika u okviru mirovne misije KFOR.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj infomisao je u utorak učesnike ministarskog sastanka o dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da je potrebno da obe strane postignu napredak.

"Važna razmena sa NATO saveznicima o situaciji na Zapadnom Balkanu. Informisao sam (ministre) o najnovijem razvoju događaja u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. Potreban je napredak na obe strane. Takođe sam ukazao da je važno da Bosna i Hercegovina iskoristi zamah da odlučno napreduje na putu u EU", napisao je Borelj na mreži X.

Posebna zabrinutost Alijanse primetna je nakon oružanog sukoba u selu Banjska, 24. septembra, nakon čega je NATO povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika. Ova tema kao poseban segment se nametnula i na sastanku će se raspravljati i o tome da povećanje kapaciteta vojnika bude trajno, kao i o potrebi dodatnih vojnih kapaciteta za vojnike ove mirovne misije.

Uoči ministarskog sastanka, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio zabrinutost rastućim tenzijama u regionu Zapadnog Balkana te potvrdio spremnost Alijanse da učini sve kako bi se osigurala bezbjednost u regionu.

"Ono što vidimo tamo je da napetosti rastu. Povećane tenzije i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini. Videli smo ozbiljne nasilne incidente na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a. 93 vojnika je povređeno, a neki od njih su zadobili ozbiljne povrede. Videli smo takođe napad u selu Banjska. NATO će učiniti sve što je neophodno da održi ili obezbedi stabilnost u regionu jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu", izjavio je Stoltenberg.

Kako SAD vide bezbednosnu situaciju u regionu?

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da će se na sastanku ministara posebna pažnja posvetiti Zapadnom Balkanu. Blinken je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Stoltenbergom rekao da je Severnoatlantska alijansa važnija nego ikada pre, posebno u jeku globalnih kriza, prenosi Kosovo onlajn. On je dodao da će ovih dana imati mnogo posla, posebno po pitanju bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

"Imamo puno posla, kao što ste rekli, na Zapadnom Balkanu, zajedno sa našim Nato partnerima iz celog sveta, uključujući Aziju i Pacifik. Razgovaraćemo o krizi u Gazi na Bliskom istoku, ali i o još mnogo konflikta širom sveta", izjavio je Blinken.

Uoči Blinkenovog odlaska na sastanak u Briselu, u Vašingtonu je o bezbednosnoj situaciji na Balkanu govorio i Džejms O’Brajen, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, koji je ocenio da stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

(J.N./EURACTIV.rs)