Politika

EVROPA JE BESPOTREBNO BLAGA PREMA MAĐARSKOJ: Jurova pozvala Orbana da objasni stav o Rusiji i ratu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Potpredsednica Evropske komisije, Vera Jurova, ocenila je da je Evropa previše blaga prema Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski političari prema Mađarskoj imaju "bespotrebno glatko korektan pristup", rekla je potpredsednica Evropske komisije, Vera Jurova. Potpredsednica EK, poznata po strogom stavu prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, taj stav je iznela na debati povodom godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu.

"Svedoci smo toga da evropski političari imaju bespotrebno glatki, korektni pristup prema Mađarskoj. Trebalo bi češće pominjati Mađarsku, naročito kada su u pitanju stavovi te zemlje o Rusiji i ratu", rekla je ona.

Odnosi Jurove i Mađarske su "na ledu" otkad je 2020. Budimpešta pozvala na njenu ostavku, nakon što je rekla da Orban stvara "bolesnu demokratiju" u svojoj zemlji. Jurova je, sa svoje strane, pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava.

Brisel blokira milijarde evra iz evropskih fondova za Mađarsku, upravo zbog kršenja vladavine prava i odbijanja Budimpešte da sprovede pravosudne reforme.

Orban je prošle nedelje ponovio da će Budimpešta održati veze sa Moskvom, i da ne misli da je realno Rusiju tretirati kao bezbednosnu pretnju Mađarskoj ili Evropi.

(EURACTIV.rs)