Politika

NEMAČKA ZA INTENZIVNIJE VEZE SA AFRIČKIM ZEMLJAMA: Najavio nove investicije, naročito u održivoj proizvodnji energije

Autor Milena Antonijević

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na bliže trgovinske veze sa afričkim zemljama i najavio nove investicione fondove za kontinent

Izvor: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Za to vreme su se evropski lideri borili za afrička „srca i duše" na Samitu za Afriku koji je predvodio G20 u Berlinu.

Pokrenut pod nemačkim predsedništvom G20 2017. godine, samit G20 Compact sa Afrikom ima za cilj da poveže privatna preduzeća iz država G20 sa investicionim projektima u Africi.

Trinaest afričkih zemalja je povezano u šemi, dok je više njih pokazalo interesovanje za pridruživanje.

Šolc je na samitu u Berlinu ponovio da Nemačka i EU žele da intenziviraju saradnju sa kontinentom bogatim resursima, posebno u održivoj proizvodnji energije.

Afrika je naš izabrani partner kada je u pitanju jačanje naših ekonomskih odnosa i zajednički put ka klimatski neutralnoj budućnosti", rekao je on novinarima.

Stvaranje bližih veza sa Afrikom je među Šolcovim prioritetima tokom njegovog mandata.

Pored toga što je napravio tri specijalna putovanja na afrički kontinent, što je više nego u SAD, Latinsku Ameriku i Bliski istok, osim međunarodnih samita, Šolc je takođe bio glasni zagovornik pridruživanja Afričke unije G20, što je postalo realnost u Septembru.

Dok vladini izvori naglašavaju da kancelar ovaj pristup afričkim zemljama vidi kao zalaganje za „multilateralizam", kontinent bi takođe bio atraktivan partner za podršku zelenoj tranziciji Evrope i potrazi za novim geopolitičkim saveznicima u multipolarnom svetu.

Afričke zemlje su bogate prirodnim resursima kao što su litijum i vodonik, koji su ključni za održive tehnologije i proizvodnju energije.

Evropa možda malo kasni kada je reč o ulaganju u bliže veze sa kontinentom, pošto Kina decenijama sledi svoje poslovne interese u regionu, dok se zemlje poput Rusije i Turske takođe bore za uticaj.

„Ovaj sporazum sa Afrikom je deceniju iza, to je istina", rekao je Bola Tinubu, novoizabrani predsednik Nigerije, prisutnima u Berlinu.

„Evropi je potrebna Afrika više nego Africi Evropa"

Međutim, nemačka vlada je uverena da će evropski samoproglašeni kooperativni pristup na kraju nadmašiti ponudu Kine i uspeti da poseje seme bližeg partnerstva.

„Naš koncept zajedničkog razvoja nije samo pitanje povećanja zaposlenosti u Nemačkoj, već i 'osvajanje srca i umova' globalnog juga", rekao je visoki vladin zvaničnik novinarima uoči samita.

On je tvrdio da evropske zemlje ne samo da „izvlače resurse iz zemlje", već podstiču lokalnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete.

Šolc je u Berlinu naglasio da EU i finansijska moć usmerena u njenu investicionu inicijativu Global Gatevai imaju ulogu u tome. On je najavio da će Nemačka uložiti dodatnih 4 milijarde evra u Afričko-evropsku inicijativu za zelenu energiju.

Evropsko prisustvo je takođe pojačano prisustvom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, francuskog predsednika Emanuela Makrona i odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea.

Napredak je generalno dobro prihvaćen, a afrički lideri su na samitu istakli da je kontinent „otvoren za poslovanje".

Ulaganja su važan signal, rekao je afrički diplomata za Euractiv, iako je dodao:

„Mislim da je u ovom trenutku Evropi potrebna Afrika više nego Africi Evropa.

(EURACTIV.rs)