Politika

ŠTA KAŽE VUČIĆ, A ŠTA STOLTENBERG O BEZBEDNOSNOJ SITUACIJI NA KIM? “Dijalog jedini put ka miru i stabilnosti”

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Kfor garantuje bezbednost za sve zajednice na severu KiM, dok je predsednik Vučić istakao da su Srbi jedini ugroženi

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, gde su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i saradnji Srbije sa NATO.

Stoltenberg je na konferenciji za medije rekao da su razgovarali o nedavnim tenzijama na severu Kosova, kao i o značaju Kfora u održavanju mira i stabilnosti.

"Dve decenije Kfor garantuje bezbednost i sigruno okruženje za sve zajednice, nastavićemo to da radimo nerpistrasno, pod mandatom UN", rekao je Stoltenberg.

Ukazao je da su neki od pripadnika NATO-a preživeli napade u septembru, istakavši da je to nedopustivo i da oni koji su to učinili moraju da izađu pred lice pravda. Ipak, iskazao je zadovoljstvo jer “Srbija sarađuje u ovim zalaganjima” podsetivši da je NATO rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje na KiM.

"Spremni smo da očuvamo mir, pozdravljamo koordinaciju Srbije i Kfora", rekao je šef Alijanse.

Sve strane je pozvao da se uzdrže od eskalatornih postupaka, a naveo je i da je predsedniku Vučiću tokom sastanka rekao da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciju I iskazao podršku formiranju ZSO.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

"Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu, to je jedini put ka krajnjem miru i stabilnosti", poručio je Stoltenberg.

Predsednik Srbije pozdravio je generalnog sekretara NATO i nazvao ga čovekom koji je na mnogo načina vezan za Beograd i Srbiju i koji se i lično uvek trudio da u granicama svog mandata bude korektan prema našoj zemlji”.

"Kada Stoltenberg kaže da Kfor osigurava mir i sigurnost za sve zajednice na Kosovu, nije bilo potrebe da osigurava mir i sigurnost za bilo koga drugog osim za Srbe. Samo su Srbi ugroženi, samo su Srbi bili napadani, nikada Albanci nisu bili napadani. Samo Srbi, da budem još jasniji, isključivo Srbi su bili napadani od 2001., 2004. godine, posebno posle 2008. godine, a naročito od kada je na vlasti Aljbin Kurti", dodao je Vučić.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Naveo je da je Stoltenbergu izneo činjenicu da je 13 odsto Srba napustilo sever Kosova i Metohije u poslednjih samo godinu dana zbog ogromnog pritiska, hapšenja, maltretiranja i pretnji od strane prištinskog režima.

"Ako to nije nasilje, onda ne znam šta je nasilje. Pošto takođe znam da Zapad zanima samo Banjska i pre toga Zvečan, odnosno ona tuča koja je izbila sa pripadnicima Kfora, kada su oni krenuli napred da pokušaju da sačuvaju vozila specijalne policije Prištine, moram da kažem da imamo drugačije viđenje onoga što se dogodilo, ali da dobro razumemo šta su zahtevi Zapada i šta su zahtevi NATO-a", rekao je Vučić.

“Mi ćemo i u budućnosti se truditi da imamo najbolju moguću komunikaciju sa NATO-om. Što se tiče Vojske Srbije, ona je profesionalno obavljala svoje zadatke, nikada nije prekoračila svoja prava, svoja ovlašćenja, uvek imala korektan odnos sa Kforom i NATO-om. A gde ćemo i kako ćemo u skladu sa Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi da raspoređujemo našu vojsku, to je naša stvar", poručio je Vučić.

Stoltenberg će danas razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić. On je u srpsku prestonicu stigao sinoć, gde ga je na aerodromu dočekao ministar odbrane Miloš Vučević. Generalni sekretar NATO nalazi se u poseti regionu tokom koje je obišao Sarajevo i Prištinu, danas je u Beogradu nakon čega odlazi u Skoplje. Prema ranije utvrđenoj agendi, on se za vreme posete svakoj od zemalja sastati s čelnicima država i vlada.

(EURACTIV.rs)