Politika

RASKOL U VODEĆOJ OPOZICIONOJ STRANCI GRČKE: Desetine funkcionera napustilo "Sirizu"

Frakcija od čak 45 poslanika, visokih zvaničnika napušta Sirizu, a iako se za sada niko nije izjašnjavao zvanično, spekuliše se da bi odvojena grupa mogla da formira novu stranku

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Najveća grčka opoziciona stranka "Siriza" doživela je raskol u nedelju kada je levičarska frakcija objavila da se odvaja, optužujući nedavno izabranog lidera te stranke da je napustio njenu osnovnu levičarsku ideologiju radi neke vrste "desničarskog populizma".

Izvor: Screenshot YouTube/OPEN

Nekada dominantna, ta stranka se rašiva još od teškog poraza od konzervativne Nove demokratije na poslaničkim izborima održanim ove godine dvaput – u maju i junu.

U opoziciji od 2019. godine, Siriza se nadala da će povratiti vlast, ali su je glasači odbacili, te je na poslednjim izborima pala na 17,8 odsto, a vladajuća Nova demokratija pobedila sa 40,6 odsto, što je dugogodišnjeg lidera Sirize Aleksisa Ciprasa navelo na ostavku posle 15 godina za komilom.

Podela zapečaćena u nedelju posle višenedeljnih kritika unutar stranke na račun lidera, postala je neizbežna poslednjih dana, kada je Kaselakis insistirao da želi da izbaci četiri istaknuta člana frakcije "Ombrela", sve bivše ministre.

Kada je postalo jasno da to neće proći u partijskim organima, Kaselakis je zapretio da će to pitanje staviti na referendum članova stranke.

Izvor: EPA-EFE/GIOTA LOTSARI

Taj predlog je izazvao osudu čak i među njegovim saveznicima. Na burnoj sednici Centralnog komiteta stranke u subotu Kaselakisov svađalački govor je prekidan zvižducima i povicima. Sednicu su napustili "Ombrela" i pristalice Efi Ahcioglou, Kaselakisove glavne rivale na septembarskim izborima.

Kaselakis je tada pobedio na stranačkim izborima, a usledili su posle još jednog poraza Sirize, trećeg ove godine – ovog puta na regionalnim i lokalnim izborima u septembru. Politički novajlija i državljanin SAD grčkog porekla, bez veze sa strankom pre no što je postao kandidat za majske poslaničke izbore, Kaselakis je "pao s neba", a uspeo se na stranački vrh. Izneo ga je njegov četvorominutni video u kojem je vešto ispričao svoju životnu priču i pretvorio ga u favorita.

Kaselakisov stil, zasnovan na neprekidnoj aktivnosti na društvenim mrežama i na harizmi, i njegova prošlost "osvešćenog" bivšeg trgovca deonicama u američkoj banci „Goldman Saks“ i brodovlasnika, naljutili su levičare stare škole koji su gnevno osuđivali i neke od njegovih stavova, kao što je zalaganje da zaposleni deo plate dobijaju u berzanskim akcijama, kao i njegova ukupna ideološka nedorečenost.

Otvoreno su ga ismevali zbog njegove sanjalačke politike zalaganja za "organizacije bez orgnaizacije i strukture" i stvaranje harmoničnog društva bez sukoba, a jedna istaknuta stranačka ličnost ga je čak uporedila s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i italijanskim komičarem Bepeom Grilom, osnivačem populističke političke partije.

epa10383556 A Greek Presidential Guard holds the Greek flag in front of the Parthenon temple during the flag hoisting ceremony at the Acropolis Hill in Athens, Greece, 04 December 2022 (issued 31 December 2022). The soldiers of the Presidential Guard are known throughout the world as the 'Evzones.' The word (Evzones) was used in the ancient Greek language to describe those who were 'well girded,' i.e. well armored. Now they are a symbol of remarkable discipline. The unit was founded on 12 December 1868 under the name 'Agima,' and received the name 'Presidential Guard' for the first time with the restoration of the democracy in 1974. Its soldiers are in charge of guarding the Presidential Palace, honoring the President of the Hellenic Republic, and other heads of state visiting the country. But its main mission is the guarding of the Monument to the Unknown Soldier. The Presidential Guard has also the supreme honor of raising and lowering the Greek flag on the Acropolis. Every Sunday and during bank holidays, with the first light of day, the Evzones get on the bus always standing up, one in front of the other, so their outfits remain in perfect condition, and are taken to the entrance of the archaeological site. They ascend the sacred rock with their heavy armor, leaving the Propylaea behind, passing by the Erechtheum and lining up in front of the Parthenon. As the daylight caresses their motionless faces, and the national anthem plays, they raise the Greek flag. This is the Presidential Guard. EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Pristalice novog lidera su zauzvrat optužile rivale da su se urotili da potkopaju bivšeg lidera Ciprasa uoči katastrofalnih izbora, a da su to radili čak i godinama ranije.

Nevolje Sirize su pojačala istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da je ona, iako dosad nesumnjivo vodeća među opozicijom po podršci javnog mnjenja, sada već u tesnoj trci sa starom socijalističkom partijom PASOK za drugo mesto na grčkoj sceni, te ide naniže.

Iako pristalice "Ombrele" nisu razjasnile šta planiraju, očekuje se da će formirati novu levičarsku političku stranku, a već imaju podršku odmetnute većine iz Sirizinog omladinskog krila. Kako sada stvari stoje, ne može se isključiti dalji raspad stranke. Izveštaji lokalnih medija sugerišu da bi nova stranka na levoj strani mogla nastati iz ove "odvojene frakcije".

Tog mišljenja je i Stelios Kouloglou, poslanik EP koji je nedavno napustio Sirizu.

"Levičarska stranka, dalje levo od Panhelenskog socijalističkog pokreta (Pasok), koja bi u budućnosti mogla sarađivati sa socijalistima kako bi formirala vladu", rekao je Kouloglou i napomenuo da će uspeh nove formacije zavisiti od novih ideja i lica.

Pasok trenutno zauzima treće mesto na anketama, tesno prateći Sirizu. Međutim, Pasok nije kapitalizovao na opadanju podrške Sirize, kaže Pappas.

Izvor iz Evropske levice rekao je Euractivu da je uvek postojao strah da će se Siriza raspasti ili napustiti EU levicu i pridružiti se EU socijalistima. Novi lider Sirize, Stefanos Kaselakis, postao je centralna figura u političkom skandalu. U svojim javnim govorima naglašavao je potrebu za smenom vladajuće stranke Nova Demokratija, ističući rastuće cene i izazove u vezi sa vladavinom prava.

Međutim, sada je postao meta žestoke kritike svih onih koji tvrde da mu nedostaje političko iskustvo i razumevanje grčke istorije.

Ćutanje Ciprasa: Taktički potez ili nedostatak podrške?

Bivši lider Sirize, Aleksis Cipras, ostao je tih tokom krize unutar stranke. Papas tvrdi da je Cipras ključna figura za stranku i Grčku te da pritisak na njega da se izjasni može biti nepravedan.

"Alexis Cipras je kapital i za stranku i za Grčku, i oni koji ga guraju da govori mislim da čine nepravdu i samom Alexisu i sebi", komentarisao je Papas.

Zvanično, Cipras nije podržao ni jednog kandidata na unutrašnjim izborima. Neki procenjuju da je Cipras bio iza Kaselakisa, dok drugi insistiraju da je Kaselakis učinio ono što Cipras nije trebao godinama sa svojim internim neprijateljima.

Zaključak: Politička neizvesnost u Grčkoj

Dok se Siriza suočava s unutarstranačkim sukobima i gubitkom podrške, politička scena u Grčkoj postaje sve neizvesnija. Odlazak ključne opozicione frakcije i moguće formiranje nove stranke dodatno komplikuju dinamiku između levih snaga.

Pitanje podrške birača, odnosi sa susednim strankama i opredeljenje prema evropskim političkim grupama ostaju ključna pitanja koja će oblikovati političku budućnost Sirize i grčke levice uopšte. S obzirom na trenutnu političku klimu, očekuje se da će se događaji u narednim nedeljama i mesecima dodatno rasplamsati, pružajući izazove i prilike za sve uključene aktere.

(EURACTIV.rs)