Politika

DA LI JE REŠAVANJE KOSOVSKOG PITANJA KLJUČNA STAVKA ZA SRBIJU U EU? Jasne poruke iz Brisela uoči nastavka dijaloga

Prvi stub evropskih integracija čine vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i medijski pluralizam. Drugi stub neminovno jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, iz EU stiže jasna poruka koju je preneo ambasador EU Emanuel Žiofre, "kosovsko pitanje je jedan od dva najvažnija stuba za evrointegracije Srbije".

Prvi stub evropskih integracija čine vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i medijski pluralizam. Drugi stub neminovno jeste normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Koliko je Evropi bitno da se oba pitanja reše govori i namera da se radi na normalizaciji odnosa "jer je to indikacija koliko je EU ozbiljna po pitanju proširenja i želje da prigrli Srbiju u svojoj porodici".

Tokom zvanične posete Srbiji i predsednica Evropske komisije jasno je stavila do znanja da ne treba gubiti vreme nego implementirati postojeće sporazume iz dijaloga i "krenuti dalje" i poseban fokus stavila na sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Taj sporazum su u martu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti uz posredovanje EU. Reč je o Aneksu za sprovođenje evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji je u februaru usaglašen u Briselu.

Lajen je objasnila da Ohridski sporazum predviđa različite korake koji uključuju, na primer, i priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije. Navela je da to ide, sa druge strane, uz osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom što treba da realizuje Kosovo.

Dijalog na tehničkom nivou

U Briselu je za 16. novembar zakazan sastanak na tehničkom nivou, uz posredovanje Evropske unije, gde bi trebalo da se sastanu Petar Petković i Besnik Besljimi.

Na predstojećem sastanku u Briselu, između predstavnika Beograda i Prištine, jedno od glavnih pitanja biće upravo osnivanje Zajednice srpskih opština, a kako je saopšteno posle jučerašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka, u fokusu će biti i novi tekst statuta ZSO.

Predstavniku EU ponovljen je stav Srbije, da smo uvek spremni na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

"Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Lideri EU: U dijalogu postoje prepreke koje štete regionu

Šef evropske diplomatije Žozep Borel poručio je uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana  da postoji prepreka u pregovorima Beograda i Prištine, dok su lideri Evropske unije zaključili da to utiče na ceo region.

"Evropska komisija je predložila otvaranje pregovaračkog procesa sa Ukrajinom. To će izazvati lavinu drugih zemalja koje žele da se pridruže. Postoji prepreka u pregovorima između Srbije i Kosova, ali dinamika koju će Ukrajina pokrenuti uticaće na sve zemlje kandidati koje trenutno čekaju svoj red u procesu pregovora“, rekao je Borel na konferenciji za medije u Briselu.

(EURACTIV.rs)