Politika

BEOGRAD PRIHVATIO POZIV ZA SASTANAK O NOVOM STATUTU ZSO: 16. novembra se nastavlja dijalog u Briselu

Sastanak će se održati u središtu EU, a direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je to prvi korak ka konačnom formiranju Zajednice srpskih opština

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić je istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Kako se navodi, "još jednom, predsednik Vučić je detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši, pritom, nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata".

O detaljima sastanka govorio je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine da se za dva dana nastave razgovori u Briselu, a gde će se razgvorati o tekstu statuta ZSO.

"Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice Srpskih opština", rekao je Petković.

On je dodao da je predsednik ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Izvor: Pink/PrintScreen

"Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao", rekao je Petković.

On je dodao da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Nažalost, gotovo da nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Na formiranje Zajednice srpskih opština obavezuje Briselski sporazum potpisan pre 11 godina, ali i pored toga Priština do danas nije ispunila taj deo dogovora. Iz Brisela je nedavno stigla vest o "izbalansiranom predlogu za osnivanje ZSO", za koji su, kako kažu, obe strane iskazale načelnu spremnost da prihvate.

Šta je Zajednica srpskih opština?

Zajednica srpskih opština (ZSO) ili Asocijacija srpskih opština (alb. Asociacioni i Komunave Serbe, AKS), planirano je samoupravno udruženje opština sa većinskim srpskim stanovništvom u Republici Kosovo.

Predlog za udruženje nastao je Briselskim sporazumom iz 2013. U skladu sa nadležnostima koje su date Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonom Kosova, opštine bi kroz udruženje imale pravo da sarađuju u vršenju svojih ovlašćenja. Ono bi imalo pun uvid nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

(EURACTIV.rs)