Politika

"POSTOJE PREPREKE U PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE": Lideri EU ocenili da to negativno utiče na region

Dok saradnja sa Zapadnim Balkanom jača, EU naglašava važnost snažne regionalne saradnje i dijaloga u rešavanju zajedničkih izazova. To je posebno relevantno za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine

Izvor: Printscreen/europa.eu

Šef evropske diplomatije Žozep Borel poručio je danas iz Brisela da postoji prepreka u pregovorima Beograda i Prištine, dok su lideri Evropske unije zaključili da to utiče na ceo region.

Borelj je uoči sastanka sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana naglasio da će Ukrajina uneti dinamiku u integracije.

"Evropska komisija je predložila otvaranje pregovaračkog procesa sa Ukrajinom. To će izazvati lavinu drugih zemalja koje žele da se pridruže. Postoji prepreka u pregovorima između Srbije i Kosova, ali dinamika koju će Ukrajina pokrenuti uticaće na sve zemlje kandidati koje trenutno čekaju svoj red u procesu pregovora“, rekao je Borel na konferenciji za medije nakon koje se povukao na sastanak sa liderima Zapadnog Balkana.

Izvor: Printscreen/eeas

Nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Berbok rekla je da je proširenje EU ključno geopolitičko pitanje za stabilnost i mir, posebno važno za region Zapadnog Balkana. Prema njoj, ne bi trebalo da bude slepih tačaka u sigurnosti u Evropi.

"Veoma sam zadovoljna što su ministri spoljnih poslova šest zemalja Zapadnog Balkana ponovo ovde s nama da razmene ideje. Na Berlinskoj konferenciji već smo jasno stavili do znanja da proširenje nije samo geopolitičko pitanje, već jača i EU, jer proširenje može učiniti EU jačom iznutra, posebno kada je reč o reformama. Stoga je važno uključiti partnere iz regiona u pitanja koja se odnose na budućnost Evrope, ne samo da ih slušamo jednom godišnje", rekla je ona.

Sastanak prati nedavno odobrenje i objavljivanje paketa proširenja i godišnjih izveštaja o napretku od strane Evropske komisije. Ti izveštaji procenjuju saradnju i usklađenost akcija zemalja u regionu sa EU u spoljnoj politici, isključujući Srbiju i, u manjoj meri, Bosnu i Hercegovinu, zbog njihove relativno manje usklađenosti sa stavovima EU u ovoj oblasti.

Dok saradnja sa Zapadnim Balkanom jača, EU naglašava važnost snažne regionalne saradnje i dijaloga u rešavanju zajedničkih izazova. To je posebno relevantno za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, pri čemu diplomate EU primećuju da napeti odnosi između ove dve države imaju šire negativne implikacije za region Zapadnog Balkana.

(EURACTIV.rs)