Politika

KRAJ ERE LOŠIH ODNOSA IZMEĐU KINE I SAD? Sastanak dve sile u Americi, Peking je "spreman da poboljša veze"

Peking je spreman da poboljša odnose sa Vašingtonom, rekao je visoki kineski zvaničnik u sredu, nekoliko dana pre dugo očekivanog potencijalnog sastanka između lidera Si Đinpinga i Džoa Bajdena u San Francisku.

Izvor: EPA-EFE/XINHUA /LI XUEREN

Nedavni sastanci na visokom nivou između Kine i SAD poslali su "pozitivne signale i podigli očekivanja međunarodne zajednice o poboljšanju odnosa Kine i SAD", rekao je potpredsednik Han Dženg Blumbergovom forumu nove ekonomije u Singapuru.

"Spremni smo da ojačamo komunikaciju i dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim nivoima, promovišemo obostrano korisnu saradnju, pravilno upravljamo razlikama i zajednički se bavimo globalnim izazovima", rekao je Han.

"Stabilan i zdrav" odnos je zajedničko očekivanje ljudi sa obe strane, dodao je on.

Predsednik Bajden otputovaće u San Francisko 14. novembra da ugosti predstavnike 21 privredne članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Američki zvaničnici su prestali da potvrđuju sastanak Sija i Bajdena, sugerišući da su pripreme u toku, ali je primećeno i da kineska vlada redovno potvrđuje sastanke na visokom nivou tek u poslednjem trenutku.

Uoči tog potencijalnog sastanka, ministarka finansija SAD Dženet Jelen pozvala je kineskog vicepremijera He Lifenga, poznatog kao "ekonomski car" zemlje, na dvodnevni sastanak koji počinje u četvrtak.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Veze između dve najveće svetske ekonomije, koje su bile narušene zbog niza pitanja, poboljšale su se nakon naleta razmena na visokom nivou tokom leta.

Vašington je od juna poslao četiri zvaničnika kabineta u Peking, uključujući državnog sekretara Antonija Blinkena, sekretarku finansija Dženet Jelen, izaslanika za klimu Džona Kerija i sekretarku za trgovinu Ginu Reimondo.

Prošlog meseca, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji posetio je Vašington. On se sastao sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i predsednikom Bajdenom.

Bajdenova administracija opisala je Vangovu posetu kao "deo tekućih napora da se održe otvoreni kanali komunikacije sa Kinom u čitavom nizu pitanja".

Tople reči od Sija

Hanovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je Si poslao poruku u kojoj je naglasio važnost "izgradnje mostova prijateljstva" između dve zemlje, u okviru konferencije kojom se proslavlja uspostavljanje "sestrinskih gradova", koji predstavljaju vezu između zajednica u različitim zemljama.

"Sestrinske provincije ili države i sestrinski gradovi su važne platforme za produbljivanje prijateljstva", rekao je Si u čestitki petoj Konferenciji sestrinskih gradova Kine i SAD u petak, navodeći da su od 1979. godine formirana 284 para".

"Temelj kinesko-američkih odnosa leži u ljudima, a izvor snage leži u prijateljstvu ljudi", dodao je Si.

Izvor: EPA-EFE/JADE GAO

Bajden i Si su se poslednji put sastali licem u lice u novembru 2022. na tročasovnom razgovoru na Baliju, u Indoneziji, na samitu G20. Odnosi su se kasnije pogoršali zbog trgovinskih tenzija i nakon što su američki borbeni avioni oborili jedan od navodnih kineskih balona za nadzor u februaru - da bi se zagrejali nakon diplomatskih poseta ovog leta.

Potencijalni sastanak sa visokim ulozima sledeće nedelje dolazi u trenutku kada Bela kuća vodi velike ratove u Ukrajini i Izraelu, usred rastuće konkurencije sa Kinom.

Bajden je često postavljao bitku između svetskih demokratija i autokratija kao centralno pitanje svog predsedništva. Ostala ključna pitanja o kojima će se raspravljati uključuju zabrinutost za ljudska prava, trgovinu i ekonomiju.

(EURACTIV.rs)