Politika

DVA ŠLEPERA LEKOVA STIGLA NA KOSOVO I METOHIJU: Petković istakao "intenzivnu i dugu diplomatsku borbu Beograda"

Zahvaljujući intenzivnoj i dugoj diplomatskoj borbi Beograda, kontingent naših lekova stigao je na Kosovo i Metohiju i uskoro će biti dopremljen u srpske bolnice, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: Pink/PrintScreen

Kako je napisao na svom profilu na društvenoj mreži "X" direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, na sever KiM su ušla dva šlepera i kamion sa medikamentima.

"Dva šlepera i kamion s neophodnim lekovima i infuzionim rastvorima sinoć su ušli na KiM i biće nakon procedura raspoređeni po našim zdravstvenim ustanovama", naveo je Petar Petković na Iksu (Tviteru).

Zbog gotovo dvogodišnje blokade i opstrukcije Prištine koja je izmišljala razne administrativne prepreke, bili smo na pragu humanitarne katastrofe, istakao je on.

"O tome je Beograd redovno upozoravao zvaničnike EU tokom dijaloga, ali i ostale međunarodne aktere. Nikad nećemo odustati od našeg naroda na KiM", zaključio je Petković.

Podsetimo, prošlo je skoro punih pet meseci od odluke kosovske vlade da zabrani uvoz srpske robe tokom kojih su se žitelji severa suočavali sa nestašicama i sve većim cenama, kako osnovnih namirnica, tako i lekova.

Kosovska vlada je u junu mesecu zabranila ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju i ona je i dalje zvanično na snazi i pored poziva međunarodne zajednice i privrednika da se ona ukine.

Srpske proizvode na rafovima prodavnica uglavnom su zamenili proizvodi poreklom iz Severne Makedonije, Kosova i Albanije, ali po mnogo većim cenama.

Apoteke su tokom ovog perioda bile lošije snabdevene lekovima, jer je zabrana kosovske vlade uticala i na snabdevanje medikamentima, pa su građani severa često primorani da putuju i po nekoliko stotina kilometara kako bi u centralnoj Srbiji obezbedili adekvatnu terapiju.

Na ovo su nekoliko puta ukazivali lekari sa severa Kosova i Metohije.

(EURACTIV.rs)