Politika

DA LI ĆE ŠPANSKI SOCIJALISTI OBEZBEDITI PODRŠKU SADAŠNJEM PREMIJERU? Sančezu neophodna pomoć nacionalista

Autor Milena Antonijević

Sančezu je potrebna podrška katalonskih nacionalističkih partija da bi obnovio svoj premijerski mandat, a glasanje se očekuje već 8. novembra, iako je zvanični rok za formiranje vlade 27. novembar.

Izvor: EPA-EFE/Emilio Naranjo

Španski socijalistički lideri su na putu da prihvate zahteve katalonskih separatista kako bi sadašnjem premijeru Pedru Sančezu obezbedili drugi mandat na premijerskom mestu. 

Sančezu je potrebna podrška katalonskih nacionalističkih partija da bi obnovio svoj premijerski mandat, a glasanje se očekuje već 8. novembra, iako je zvanični rok za formiranje vlade 27. novembar.

Uz rastuću zabrinutost zbog potrebnog zakona o amnestiji među socijalističkim glasačima, pismo je imalo za cilj da ubedi 172.000 članova PSOE u približavanje stranke katalonskim nacionalistima kao vladine strategije, uključujući koalicioni sporazum sa levičarskim Sumarom i podršku katalonskih i baskijskih nacionalista Ovo će biti predmet internog referenduma koji počinje u ponedeljak i završava se u subotu.

Sančez u pismu objašnjava da je za postizanje potrebne većine potreban dalji napredak u prevazilaženju rana nastalih od krize sa Katalonijom koju su socijalisti nasledili od Partido Popular, PP/EPP, istovremeno pozivajući članove stranke da učestvuju na referendumu.

Po Sančezovom mišljenju, mogući zakon o amnestiji je neophodan „u ime Španije, u interesu Španije i u odbranu suživota među Špancima".

„Uveren sam da će zakon o amnestiji doprineti ovom istinskom pomirenju. Iskustvo nam govori da je to pravi put, što potvrđuje uspeh mera usvojenih u prošlom sazivu o pomilovanju nekoliko separatističkih lidera u junu 2021. To su mere koje su nesumnjivo doprinele poboljšanju suživota u Kataloniji", uverio je Sančez.

Španski socijalisti neće morati samo da ubede svoju bazu, pošto zahtevi Puđdemontovog JuntskCat-a i republikanske levice Katalonije prevazilaze zakon o amnestiji i uključuju samoopredeljenje, fiskalna ovlašćenja, dalju budžetsku autonomiju i kontrolu železničkog sistema u regionu.

Uoči završnih pregovora, Serdan iz PSOE-a i predsednik grupe S&D u Evropskom parlamentu Iratže Garsija sastali su se u njegovoj parlamentarnoj kancelariji sa Puđdemonom.

Svi lideri stranaka istakli su da je na sastanku vladala dobra atmosfera i mišljenja su da se pregovori kreću u dobrom pravcu, nevli su nakon razgovora. Razgovori će se nastaviti narednih dana, zaključuje se u belešci.

Ako Sančez ne uspe da formira Vladu, Španiju čeka drugi izborni krug, verovatno 14. januara 2024. godine. 

(EURACTIV.rs)