Politika

PROCURIO DOKUMENT: Evropski parlament postavlja rokove za zatvaranje dosijea u okviru ovog mandata

Autor Milena Antonijević

Evropski parlament je odredio svoje interne rokove za usvajanje zakonodavnih dosijea do kraja mandata, navodi se u belešci koja je procurela, a u koju je EURACTIV imao uvid.

epa06258806 President Petro Poroshenko of the Ukraine delivers his speech at the Council of Europe in Strasbourg, France, 11 October 2017. EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Izvor: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropski parlament je zakonodavac zajedno sa Savetom EU, što znači da se ministri okupljaju i dogovaraju o svakom pitanju kako bi usvojili zakone na predlog izvršne vlasti EU, Evropske komisije.

Sa sledećim izborima za EU ​​koji će biti održani u junu 2024, žuri se sa kompletiranjem zakona pre primopredaje, jer nije garantovano da će svi dosijei biti prosleđeni budućem parlamentu.

Početkom februara sledeće godine biće „poslednja nedelja za postizanje privremenog sporazuma sa Savetom o objavljivanju dosijea pre leta 2024.", navodi se u procurelom dokumentu.

Još jedan rok je određen za prve dve nedelje marta, „da se postigne privremeni sporazum sa Savetom kako bi se dosijei objavili u jesen 2024. po proceduri ispravke", navodi se u belešci.

Zakonodavni proces

Kada Komisija objavi zakonodavni dosije, čime se pokreće „redovni zakonodavni postupak", suzakonodavci počinju pregovaranje o svom stavu o zakonskom aktu, pre početka međuinstitucionalnih pregovora. Kada tri institucije postignu dogovor, nazvan „privremeni sporazum", o njemu će glasati suzakonodavci.

Iz ovih razloga, zakonodavni procesi su izuzetno dugi, često traju godinu ili godinu i po dana.

Nešto pre kraja svakog mandata, odnosno zakonodavnog mandata, institucije EU moraju da dođu do rešenja, dajući prioritet dosijeima koji moraju biti odobreni pre izbora.

U belešci je postavljena „jesen 2023." kao vremenski okvir za odlučivanje o određivanju prioriteta zakonodavnih dosijea koji će biti odobreni pre kraja mandata. Krajem novembra, Konferencija predsednika odbora (CCC) održaće sastanak sa belgijskim predsedništvom kako bi „odredila zakonodavne prioritete".

CCC je političko telo Evropskog parlamenta koje koordinira rad parlamentarnih odbora, koji su u srži zakonodavnog rada Evropskog parlamenta.

Belgijska vlada će predsedavati, postavljajući dnevni red od januara do juna 2024.

Sredinom marta, CCC će održati sastanak u vezi sa stanjem preostalih dosijea i razgovaraće o „izgledima za novi mandat", dok je poslednja sednica Evropskog parlamenta pre izbora zakazana za termin 22-25.mart.

Fajlovi koji nisu odobreni pre kraja ovog mandata biće prebačeni u sledeći. Međutim, posebno na strani Evropskog parlamenta, mogu biti predmet ponovnog razmatranja, u zavisnosti od toga do koje zakonodavne faze stignu.

(EURACTIV.rs)