Politika

FON DER LAJEN ODGOVORILA NA KRITIKE POVODOM STAVA O IZRAELU: EU radi na bezbednosti civila "svih vera i nacionalnosti"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen govorila je o optužbi za pristrasnost naglašavajući da EU radi na bezbednosti civila "svih vera i nacionalnosti", navodi se u internom memorandumu do kojeg je došao Euractiv.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ursula fon der Lajen o ovome je govorila nakon što je oko 850 zvaničnika EU u petak (21. oktobra) poslalo pismo u kojem negoduju i osporavaju Fon der Lajenino obraćanje o "bezuslovnoj" podršci EU Izraelu, kako je Euractiv ranije izvestio.

Zvaničnici EU i države članice takođe su kritikovali Fon der Lajen, posebno tokom vanrednog samita 17. oktobra, nakon njene posete Izraelu 13. oktobra, jer nije istakla da Izrael mora da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava u svom odgovoru na napad, kao što su drugi lideri EU.

Prema internom dopisu od 21. oktobra, Fon der Lajen ne referiše eksplicitno na pismo optužbi povodom navodne nepristrasnosti, ali je navela da želi da se "zahvali kolegama koji su podelili svoje stavove i osećanja u vezi sa ovim veoma teškim i emotivnim razvojem događaja".

"Tragični događaji koji se odvijaju na Bliskom istoku su duboki izvor zabrinutosti i tuge za sve nas. (...) Istovremeno, tugujemo za gubitkom svih nevinih života u ovom sukobu – svih vera i svih nacionalnosti", napisala je ona.

Fon der Lajen je takođe rekla da je "spremna da se angažuje i sasluša zabrinutosti i sugestije [osoblja EU]".

"Od početka ove krize, radili smo danonoćno na ublažavanju patnje svih onih koji su pogođeni neselektivnim terorističkim napadima", dodaje se u dopisu.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

EU je "utrostručila pomoć Gazi"?

Ranije ovog meseca, Evropska komisija je morala da povuče svoju ranu najavu komesara za proširenje Olivera Varhelija da će prekinuti "svaku pomoć" Palestincima nakon brojnih kritika drugih institucija EU i podela unutar izvršne vlasti EU.

EU je utrostručila "humanitarnu pomoć Gazi i organizovala vazdušni koridor kako bi pružila preko potrebnu podršku palestinskom narodu", napisala je Fon der Lajen u svom memorandumu.

Osvrćući se na "izazovna vremena za sve Evropljane", rekla je da se "kolege – bilo da su Jevreji, muslimani, hrišćani ili nekonfesionalci - osećaju ranjivo zbog toga ko su i u šta veruju", nakon što je podsetila na islamističke napade u Arasu i Briselu.

Pismo od prošlog petka u kojem se kritikuje njen stav o ratu između Izraela i Hamasa podržali su brojni zvaničnici koji rade u diplomatskom sektoru EU širom sveta.

U svom internom dopisu osoblju EU, Fon der Lajen je napomenula da "kolege u delegacijama u regionu rade u veoma teškim bezbednosnim i emotivnim uslovima".

"Želim da vas uverim da će Evropa uvek biti na strani čovečanstva i ljudskih prava", napisala je ona.

"Radićemo zajedno sa međunarodnom zajednicom da osiguramo poštovanje međunarodnog humanitarnog prava" i da EU "udvostruči napore da pruži hitnu humanitarnu pomoć civilima pogođenim ovim ratom", dodala je ona.

Cilj je da se "pomogne stabilnosti i trajnom miru u regionu, na osnovu rešenja dve države, što je nedavno potvrdio Evropski savet".

(EURACTIV.rs)