Politika

SUD U BUGARSKOJ PRESUDIO U KORIST LGBTK+ ZAJEDNICE: Tužena VMRO stranka tvrdi da je samo štitila porodične vrednosti

Autor Milena Antonijević

Administrativni sud u Bugarskoj utvrdio je da je bugarski nacionalistički VMRO uznemiravao LGBTKI zajednicu u jednom od svojih Facebook statusa. Presudom se osuđuje čin diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Izvor: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Sud se protivio ranijoj odluci Komisije za zaštitu od diskriminacije, koja je presudila u korist VMRO, što znači da nacionalistička stranka sada može da pokrene svoj slučaj pred Vrhovnim administrativnim sudom.

„Stigmatizacija ljudi zbog njihove seksualne orijentacije, ulivanje netolerancije i neprijateljstva prema grupama ljudi, ponižavanje ljudskog dostojanstva, ne može se opravdati i kvalifikovati kao "sloboda govora", što nije", navodi se u odluci suda.

„Neprihvatljivo je koristiti pravo na slobodno izražavanje kao paravan za širenje ideja i koncepata koji ponižavaju osobu i stvaraju netoleranciju prema određenim grupama ljudi", dodaje se u rešenju suda.

Nakon saopštenja objavljenog na Fejsbuk stranici VMRO-a o filmu "Zmija", emitovanom 6. juna 2021. u okviru "Sofija ponos film festa", Omladinska LGBTK+ organizacija Akcija je pokrenula slučaj pred komisijom za diskriminaciju.

Neposredno pre toga, VMRO je bio deo vladajuće koalicije sa partijom GERB Bojka Borisova i pripremao se za izbore.

U svom podnesku, Omladinska LGBTK+ organizacija Action je tvrdila da je VMRO LGBTK+ ljude predstavio kao „nemoralne pojedince" i „pedofile" čiji je cilj bio da izbrišu „sve temelje tradicionalnih evropskih i hrišćanskih vrednosti". Ovo doprinosi stvaranju neprijateljskog, uvredljivog i pretećeg okruženja prema zajednici, dodala je grupa.

U međuvremenu, kako su se bližili izbori, interesovanje javnosti za VMRO, koja sada ima oko 38.000 pratilaca na Fejsbuku, raste. Njegova kontroverzna objava na Fejsbuku podeljena je oko 30 puta, a komentari na nju pokazuju da je stvorila neprijateljsko, uvredljivo i preteće okruženje u društvu.

VMRO, međutim, tvrdi da je žalba LGBTK+ organizacije neosnovana i da bi je sud trebalo odbaciti.

VMRO tvrdi da je njena objava na Fejsbuku u krajnjoj liniji imala za cilj da predstavi razloge za podršku hrišćanskim vrednostima izraženim u tradicionalnoj bugarskoj porodici majke, oca i deteta i da zaštiti decu, koja su u centru celokupnog bugarskog sistema vrednosti i običaje koji su sačuvali naciju više od jednog milenijuma.

Međutim, dok je Komisija za proces diskriminacije rekla da izjava odražava lično mišljenje i da ni na koji način ne predstavlja mržnju ili agresiju prema LGBTK+ osobama, sud je utvrdio da, iako je osnovno pravo na slobodno izražavanje prilično široko rasprostranjeno, ono ima ograničenja i ne može se koristiti da šteti pravima i dobrom nekog drugog. Takođe je napomenuto da je izjava više mišljenje stranke nego lično mišljenje.

U objavi se sugeriše da su svi ti ljudi, bez obzira na svoje lične kvalitete, obrazovanje, vaspitanje, moral i etiku, zbog svoje seksualne orijentacije izopačeni, skloni korupciji, uključujući i decu, i dele izopačene koncepte.

Ovakvim izjavama koje se javno i u ime političkog subjekta iskazuju, po oceni suda, nesumnjivo se ponižavaju i štete ljudsko dostojanstvo homo, bi, trans ili interseksualnih osoba, jer stvaraju sliku o njima u društvu koja podstiče mržnju i diskriminaciju.

Ista LGBTK+ organizacija tužila je i bivšu pank zvezdu Milenu Slavovu zbog diskriminacije.

I tu je komisija odbila žalbu, ali je upravni sud poništio njeno rešenje. Na kraju je, međutim, Vrhovni sud presudio u korist Milene. U slučaju VMRO, ishod se čeka.

(EURACTIV.rs)