Politika

DEO ZAPOSELNIH U INSTITUCIJAMA UNIJE UPUTILO PISMO KRITIKE PREDSEDNICI KOMISIJE: "EU rizikuje da izgubi kredibilitet"

Autor Milena Antonijević

Osoblje institucija EU koje rade širom sveta kritikovalo je stav predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o "bezuslovnoj podršci" Izraelu, uputivši joj pismo u koje je EURACTIV imao uvid.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Na tri stranice pisma upućenoj kancelariji Fon der Lajen, istaknuto je da su potpisnici istog naročito zabrinuti zbog bezuslovne podrške Evropske komisije koju daje jednoj od dve strane.

Prema saznanjima EURACTIV-a pismo je poslato delegacijama EU širom sveta, uključujući i predstavništvo Evropske komisije.

"Mi, grupa članova Evropske komisije i osoblja drugih institucija EU, lično, javno osuđujemo terorističke napade koje je Hamas izvršio nad bespomoćnim civilima. Podjednako oštro osuđujemo nesrazmernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u Pojasu Gaze", stoji u pismu.

"Upravo zbog ovih zločina, iznenađeni smo stavom Evropske komisije, pa čak i drugih institucija EU da se promoviše ono što je u štampi opisano kao evropska kakofonija", navodi se u pismu.

Potpisnici ovog pisma su zabrinuti zbog kako su rekli "ravnodušnosti" koju je tokom proteklih nekoliko dana pokazala institucija EU prema aktuelnom masakru civila u Pojasu Gaze i aktivnoostima koje ne poštuju ni ljudska, ni međunarodno humanitarno pravo.

Ranije prošle nedelje, Komisija je, nakon kritika, morala da povuče najavu komesara Olivera Varhelja da će prekinuti "svaku pomoć" Palestincima.

Više zvaničnika EU i države članice takođe su kritikovali Fon der Lajen, koja je posetila Izrael 13. oktobra, jer nije izjavila da EU očekuje od Izraela da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava u svom odgovoru na napad, kao što su to učinili drugi lideri EU.

"Stav država članica izražen je posebno preko Saveta, u ovom slučaju od strane visokog predstavnika Žozepa Borelja, nakon debate između država članica", rekao je izvor iz Jeliseja nakon prvog vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU o tom pitanju.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je 17. oktobra da opsada Gaze od strane Izraela, gde ne može da uđe ni hrana ni voda, ne poštuje međunarodno pravo.

U svom pismu, osoblje EU je istaklo i da ne prepoznaje evropske vrednosti u stavu Komisije.

"Pozivamo vas da zajedno sa liderima cele Unije pozovete na prekid vatre i zaštitu života civila. To je srž postojanja EU", dodali su potpisnici.

Oni su upozorili da zbog ovakvih stavova EU rizikuje da izgubi svaki kredibilitet.

Oko 32.000 ljudi je na platnom spisku osoblja EU, dok se veruje da je blizu 850 zaposlenih već potpisalo pismo.

(EURACTIV.rs)