Politika

NATO POJAČAVA PATROLE U BALTIČKOM MORU NAKON OŠTEĆENJA INFRASTRUKTURE: Šta to znači i da li je istraga pri kraju?

Autor Milena Antonijević

NATO pojačava patrole u ​​Baltičkom moru nakon nedavne štete na podvodnoj infrastrukturi u regionu, saopštila je transatlantska vojna alijansa u četvrtak 19. oktobra.

Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Prema saopštenju NATO-a, povećane mere uključuju dodatne letove za nadzor i izviđanje, uključujući pomorske patrolne avione, NATO AVACS avione i dronove. Flota od četiri NATO lovca na mine takođe se šalje u to područje.

Ovaj potez je usledio nakon najava vlasti o oštećenju telekom kabla Baltičkog mora koji povezuje Švedsku i Estoniju i finsko-estonskog gasovoda i kabla otprilike u isto vreme ranije ovog meseca.

Zvaničnici iz uključenih zemalja rekli su da tek treba da donesu čvrste zaključke o tome ko je prouzrokovao štetu ili da li je bila slučajna ili namerna.

„Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju i ostajemo u bliskom kontaktu sa našim saveznicima Estonijom i Finskom i našim partnerom Švedskom", rekao je portparol NATO-a Dilan Vajt.

NATO će nastaviti da prilagođava svoj pomorski položaj u Baltičkom moru i preduzeće sve neophodne korake da saveznici budu bezbedni.

Ovo pokazuje da su saveznici u NATO-u budni i spremni za akciju, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

„Odluka ne znači da postoji povećana vojna pretnja. Umesto toga, to pokazuje da su odnosi između saveznika jaki i da NATO u celini vidi zaštitu kritične infrastrukture kao važno pitanje", dodao je on.

Očekuje se da će dva od četiri lovca na mine posetiti Talin.

NATO, Evropska unija i nacionalne vlade postavili su zaštitu podmorskih cevovoda i kablova kao visoki prioritet pošto su eksplozije u septembru 2022. godine pokidale gasovode Severnog toka ispod Baltičkog mora.

Istražitelji su rekli da su te eksplozije bile akt sabotaže, ali još nisu objavili ko je odgovoran.

(EURACTIV.rs)