Politika

POLITIČARI U ZVANIČNIM POSETAMA IZRAELU: Nemački kancelar Šolc evakuisan iz aviona u Tel Avivu, danas stigao i Bajden

Dok je nemački kancelar Olaf Šolc napuštao Izrael u utorak uveče (17. oktobra) posle posete u kojoj je izrazio solidarnost sa zemljom posle terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, raketna vatra iz Gaze ga je primorala da se skloni.

Izvor: EPA-EFE/Michael Kappeler

Dok je Šolc ulazio u svoj službeni avion na putu iz Izraela za Egipat, na planirane sastanke u sredu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, Hamas je ispalio raketu, zbog čega je naređeno da se avion evakuiše.

Šolc je odveden u sklonište od bombi, dok su članovi delegacije koji su se sporije iskrcavali bili primorani da leže na pisti aerodroma Ben Gurion.

Nemački mediji su izvestili da je nemači kancelar posmatrao kako izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreće jedan ili više projektila, iz unutrašnjosti zaštićenog područja aerodroma. Takođe je tvitovao u znak podrške Izraelu pre nego što je konačno otišao.

Izraleski list Times of Israel piše da se incident dogodio u vreme kada je Izrael okrivljen za izazivanje razorne eksplozije u bolnici u Gazi, a pre nego što je Izrael saopštio da nije odgovoran i da je za to kriva raketa Palestinskog islamskog džihada.

Šolc je rekao da Nemačka u potpunosti osuđuje "krvožedni" teroristički napad Hamasa koji je započeo rat. On je rekao da "brutalni napad na nedužne civile, pogubljenja civila, ubistva beba, otmice žena, muškaraca i dece, ponižavanje i paradiranje onih koji su preživeli holokaust pred kamerama ledi krv".

Takođe je naveo da Izrael ima pravo i obavezu prema međunarodnom pravu da zaštiti svoje civile. Napominjući da među otetim ima i nemačkih državljana, Šolc je rekao da će Berlin raditi na njihovom oslobađanju i oslobađanju svih talaca.

Šolc se sastao 40 minuta u Tel Avivu sa rođacima nemačkih talaca koje drži Hamas i rekao da će nemačka vlada učiniti sve što može da obezbedi oslobađanje talaca, rekli su rođaci novinarima u utorak.

Podsetimo, danas je u zvaničnu posetu Izraelu stigao i predsednik Amerike Džo Bajden, kako bi izrazio podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Nakon što je izašao iz aviona, Bajden je zagrlio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i predsednika Isaka Hercoga na aerodromu.

"Dobro došli, gospodine predsedniče. Bog vas blagoslovio što štitite izraelsku naciju", rekao je Hercog Bajdenu, saopštili su iz kancelarije izraelskog predsednika, preneo je AP.

Bajden je došao u Izrael u znak podrške ovoj zemlji u njenom ratu protiv militanata Hamasa, ali i da pokrene "teška pitanja" u trenutku kada je, prema tvrdnjama Palestinaca, najmanje 500 osoba stradalo u napadu izraelskih snaga na bolnicu u Gazi što je dovelo do otkazivanja njegovog planiranog samita sa arapskim liderima.

Jordan je zbog toga otkazao samit o situaciji u Pojasu Gaze, koji je trebalo da bude održan danas u jordanskoj prestonici Amanu uz učešće lidera Jordana, Egipta, Sjedinjenih Država i Palestine, a Bela kuća je saopštila da Bajden neće putovati u tu zemlju.

(EURACTIV.rs)