Politika

DŽO BAJDEN IDE U ZVANIČNU POSETU IZRAELU: Cilj je da pokaže podršku i da čuje "šta im treba da odbrane svoj narod"

Džo Bajden će u sredu posetiti Izrael kako bi pokazao podršku ovoj zemlji u ratu protiv Hamasa, nakon što je Vašington saopštio da je premijer Benjamin Netanjahu dozvolio da humanitarna pomoć stigne do opkoljenih u pojasu Gaze.

Izvor: EPA-EFE/Ting Shen

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji kontroliše Gazu nakon što su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.300 ljudi, uglavnom civila, tokom divljanja kroz gradove na jugu Izraela na dan početka sukoba koji se smatra najsmrtonosnijim pojedinačnim danom u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

Izrael je bombardovao pojas Gaze vazdušnim udarima u kojima je ubijeno više od 2.800 Palestinaca, od kojih su četvrtina deca, i proterano oko polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze iz njihovih domova. Gaza je trenutno potpuno blokirana, zaustavljena je hrana, gorivo i medicinske zalihe, kojih brzo ponestaje, piše Rojters.

Desetine kamiona koji su prevozili vitalne zalihe za Gazu krenuli su u utorak ka prelazu Rafa u Egiptu, jedinoj pristupnoj tački Gazi van kontrole Izraela, ali nije bilo jasnih naznaka da će moći da uđu.

Državni sekretar Antoni Blinken najavio je Bajdenovu planiranu posetu na kraju višečasovnih razgovora sa Netanjahuom, u kojoj je rekao da se Netanijahu složio da razvije plan za dostavljanje humanitarne pomoći civilima Gaze. Nije pružio dodatne detalje.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bajden će "čuti od Izraela šta mu je potrebno da odbrani svoj narod", rekao je Blinken, a takođe će čuti kako će Izrael "voditi svoje operacije na način koji minimizira civilne žrtve i omogućava da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi na način koji to čini ne koristi Hamasu".

Izrael, pa Jordan

Vašington takođe pokušava da okupi arapske države da pomognu u zaustavljanju šireg regionalnog rata, nakon što je Iran obećao "preventivnu akciju" sa "fronta otpora" svojih saveznika koji uključuje pokret Hezbolah u Libanu.

Nakon posete Izraelu, očekuje se da će Bajden otputovati u Jordan da se sastane sa kraljem Abdulahom i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Takođe će se sastati sa Mahmudom Abasom, predsednikom Palestinske uprave, koja ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, ali je izgubila kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave optužilo je u utorak Izrael za genocid i etničko čišćenje u Gazi i osudilo gađanje medicinskih centara, bolnica, novinara i škola u vazdušnim napadima.

U Džabaliji, u severnoj polovini Pojasa Gaze za koju je Izrael naredio da se evakuiše, izbezumljeni stanovnici su golim rukama podizali komade betona i metala, vičući kada bi pronašli tela ispod ruševina u ogromnom krateru od bombardovanja koji se dimio. Drugi su trčali sa nosilima noseći ranjenike.

Stanovnici koji su bežali sa severa nagurali su se u južna područja kao što je Kan Jounis, ali tamo nisu našli predaha od bombardovanja.

Humanitarna katastrofa

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice, UNRVA, saopštila je da je samo oko 14 odsto stanovnika Gaze imalo pristup vodi kroz jednu cev do Kan Junisa koju je Izrael dozvolio da se otvori na tri sata u ponedeljak.

"Zabrinutost zbog dehidracije i bolesti koje se prenose vodom je velika s obzirom na kolaps vodovodnih i sanitarnih usluga, uključujući današnje zatvaranje poslednje funkcionalne fabrike za desalinizaciju morske vode u Gazi", navodi se u saopštenju UNRVA.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

"Ljudi će početi da umiru bez vode".

Izrael kaže da je 199 talaca odvedeno u Gazu tokom racije militanata prošle nedelje. Hamas je preko noći objavio snimak jedne francusko-izraelske taoci, Maje Šem, pozivajući svetske lidere da pomognu njoj i drugim zarobljenicima da se vrate kući.

Izraelska vojska je video snimak nazvala "psihološkim terorom protiv izraelskih građana". Majina majka rekla je na konferenciji za novinare da je "molila svet da vrati njenu ćerku kući".

Osim što pokušavaju da navodno obezbede humanitarnu pomoć civilima preko prelaza Rafa, Vašington takođe želi da se prelaz otvori kako bi puštao građane Gaze sa stranim pasošima, uključujući nekoliko stotina palestinskih Amerikanaca. Neki stanovnici Gaze sa dvojnim državljanstvom pokušali su u utorak da stignu do Rafe, ali su rekli da je to nemoguće zbog izraelskih vazdušnih udara.

Čak i ako se prelaz otvori, ogromna većina stanovnika Gaze neće biti puštena. Egipat je rekao da će dozvoliti medicinske evakuacije, ali odbacuje bilo kakav masovni egzodus koji bi predstavljao neprihvatljivo proterivanje Palestinaca sa njihove zemlje.

Zvaničnici kažu da je Izrael zabrinut da bi svaka pomoć koju pusti u Gazu mogla biti iskorišćena u korist Hamasa, i da radi na planu da osigura da se sve isporuke nadgledaju i kontrolišu. Stariji U.S. Zvaničnik je rekao da će se Bajdenov novoimenovani izaslanik za humanitarna pitanja na Bliskom istoku, Dejvid Saterfild, sastati sa Izraelcima u utorak kako bi počeli da otkrivaju detalje.

Dok Izrael planira očekivanu kopnenu invaziju na Gazu kako bi iskorenio Hamas, prekogranične borbe su se takođe intenzivirale na drugom frontu na severnoj granici Izraela sa Libanom. Tamošnji sukobi bili su najsmrtonosniji od poslednjeg rata između Izraela i libanske grupe Hezbolah koja je raselila milion Libanaca pre 17 godina.

Izraelska vojska saopštila je u utorak da je ubila četiri osobe koje su pokušale da pređu granicu i podmetnu eksploziv. Izrael je u ponedeljak naredio evakuaciju 28 svojih sela u zoni dubokoj 2 km (1,2 milje) u blizini libanske granice.

Netanjahu je u ponedeljak u parlamentu rekao da ima "poruku za Iran i Hezbolah: nemojte nas testirati na severu. Ne pravite istu grešku koju ste nekada napravili. Jer danas će cena koju ćete platiti biti mnogo veća".

(EURACTIV.rs)