Politika

KO ĆE PREDSEDAVATI AMERIČKIM KONGRESOM? Poznati rezultati glasanja iza zatvorenih vrata

Autor Milena Antonijević

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa nominovali Stiva Skalisa za novog predsedavajućeg, nakon prošlonedeljne smene Kevina Mekartija.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Skalis je u sredu, 11. oktobra pobedio na partijskom glasanju iza zatvorenih vrata. U konkurenciji predsedavajućeg Odbora za pravosuđe Džima Džordana, Skalis je na tajnom glasanju dobio 113 glasova, a Džordan 99.

Skalis bi morao da dobije većinsku podršku Predstavničkog doma, koji republikanci kontrolišu tesnom većinom, da bi predsedavao Kongresom.

"Vredno radimo na postizanju jedinstva. Moramo da se ujedinimo jer svet ne čeka. Očigledno, imamo još posla", rekao je Skalis novinarima.

Kako je rekao, njegov prvi potez kao predsedavajućeg bio bi zakazivanje glasanja o rezoluciji kojom bi se jasno pokazalo da SAD stoje uz Izrael u ratu sa palestinskim Hamasom.

Skalis je do sada bio lider republikanske većine u Donjem domu Kongresa.

Stiv Skalis je u junu 2017.godine ranjen u pucnjavi na humanitarnoj bejzbol utakmici, kada je na njega pucao naoružani napadač nezadovoljan politikom Donalda Trampa koji je tada bio predsednik SAD. On je do sada bio lider republikanske većine u Donjem domu Kongresa.

Predstavnički dom je prošle nedelje izglasao smenu Kevina Mekartija, što se desilo prvi put u istoriji Kongresa.

Prema američkom Ustavu, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa je drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj, posle potpredsednika SAD.

Njegova zaduženja su da postavlja zakonodavne prioritete donjeg doma, kontroliše odbore i može uticati na agendu Bele kuće.

(EURACTIV.rs)