Politika

POLITIČKI ZASTOJ U EVROPSKOM PARLAMENTU: Gde je "zapelo" oko imenovanja novog šefa za klimu?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Politički zastoj u Evropskom parlamentu odlaže imenovanje novog šefa za klimu.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zvanična imenovanja šefa EU za klimu Vopkea Hukstre i njegovog potencijalnog šefa Maroša Šefčoviča još jednom su odložena u Evropskom parlamentu, usred političkog zastoja između dve najveće stranke desnog i levog centra.

Kada se dosadašnji šef Frans Timermans vratio u Holandiju ovog leta, njegov portfelj je bio na raspolaganju. Hag je imenovao bivšeg ministra spoljnih poslova Vopkea Hukstru za šefa bloka za klimu, dok je Šefčovič trebalo da preuzme odgovornost za Zeleni dogovor - vodeću inicijativu izvršne vlasti EU.

"Nijedan kandidat nije uspeo da obezbedi dvotrećinsku većinu koju je već trebalo potvrditi. Pitanja za pojašnjenje treba da budu poslata sada", rekao je Paskal Kanfin, francuski liberal koji predsedava odlučujućim odborom ENVI.

Pošto nijedan kandidat ne uspe da iza sebe okupi četiri ključne grupe - Evropsku narodnu partiju (EPP), Socijaliste i demokrate, Obnovi Evropu i Zelene - moraće da dostave pitanja napismeno kako bi ubedili skeptike.

Šefčovič je u problemu u vezi sa nekoliko pitanja nakon slabog učinka tokom njegovog saslušanja. Najveća grupa, EPP, bila je nezadovoljna mnogim nejasnim odgovorima Maroša Šefčoviča, navodi se.

Pitanja koja će mu biti postavljena uključuju zahtev za konačan vremenski okvir i posvećenost nekoliko ključnih zakona o zaštiti životne sredine koje Komisija tek treba da usvoji: od revizije hemijskih propisa (REACH) i mikroplastike do dobrobiti životinja.

O ovim zakonima se raspravljalo mesecima, naglasio je Kanfin, predsedavajući ENVI.

"Znamo da su ovi predlozi tehnički spremni", dodao je on.

Ova pitanja će naterati Komisiju da uputi oštar politički poziv, pri čemu će Šefčovič zavisiti od podrške predsednice Komisije Ursule fon der Lajen kako bi dao izjave koje poslanici žele da vide.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

"Odluka je na kraju uglavnom u rukama predsednice Fon der Lajen. Sada je na njoj da nam kaže šta želi da nastavi sa isporukom nekih dosijea Zelenog dogovora", rekao je Kanfin.

Sve u svemu, saslušanja o imenovanju postala su obračun između EPP i S&D uoči evropskih izbora sledećeg juna, ali i veća borba oko ukupnog zakonodavnog programa između Parlamenta i Komisije.

Ali postoji još jedno, ličnije pitanje, koje će biti postavljeno Šefčoviču, s obzirom na to da bi njegovom matičnom državom Slovačkom uskoro mogao upravljati lojalista Kremlju.

"Da li se obavezujete da ćete braniti stav EU o energetskom embargu protiv Rusije u celini? nacionalne prestonice EU, uključujući i onu koju najbolje poznajete?"

U međuvremenu, pitanja koja su postavljena Hukstri bila su blaža, zahvaljujući njegovoj jasnoj posvećenosti klimatskom cilju od 90% za 2040.

Od njega se očekuje da detaljnije podeli ono na čemu je radio tokom svog vremena u konsultantskoj kući Mekinzi,  dugo nakon što je odluka doneta. Druga pitanja će tražiti detalje o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i pojašnjenja o primeni zakona o klimi u bloku.

Na kraju, oba kandidata će morati da pokažu svoje razumevanje tehnološke neutralnosti - principa EU da se izbegne favorizovanje specifičnih tehnologija.

"Pitanje je postavljeno obojici, a odgovori su bili vrlo različiti", objasnio je Kanfin.

Dakle, pitanje koje se postavlja njima dolazi sa izrazitim francuskim spinom - "Koja je vaša vizija najboljeg načina da se postigne tehnološka neutralnost i potrebe da se podstaknu jednaki uslovi u energetskom sektoru", kako je izložio Francuz Kanfin.

Ukoliko odgovori, koji treba da budu dostavljeni do srede prepodne, budu zadovoljavajući, donosioci odluka stranaka će se sastati u 8:30 i imaće 90 minuta da donesu odluku. Ako to urade, parlament može da potvrdi odluku u četvrtak. U suprotnom, doći će do odlaganja do sledećeg plenarnog sastanka hemiciklusa.

U ovom trenutku, malo ko veruje da bi samo Hukstra ili samo Šefčovič mogli da prođu - i jedan i drugi imaju podršku svojih stranaka, što aferu čini de fakto paketom.

(EURACTIV.rs)