Politika

GDE JE KINESKI MINISTAR ODBRANE? Peking i dalje ćuti

Autor Milena Antonijević

Kina je odbila da komentariše gde se nalazi njen ministar odbrane, pošto se pitanja o njegovom statusu vrte mesec dana nakon što je poslednji put viđen u javnosti.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Odsustvo generala Li Šangfua od kraja avgusta podstaklo je glasine o njegovoj sudbini, ali tokom redovnog brifinga za štampu u četvrtak, portparol Ministarstva odbrane Kine Vu Ćjan rekao je da „nije upoznat sa situacijom" kada je upitan da li je ministar pod istragom.

Lijev nestanak usledio je nakon niza neobjašnjivih kadrovskih promena koje su ovog leta uzburkale gornje redove kineske vladajuće Komunističke partije, uključujući i zbacivanje bivšeg ministra spoljnih poslova Ćin Ganga u julu.

Nekoliko dana kasnije, Peking je najavio zamenu dvojice generala koji predvode raketne snage Narodne oslobodilačke armije, vojnu granu koja nadgleda nacionalni arsenal nuklearnih i balističkih projektila.

Na pitanje CNN-a kako su odsustvo Lija i zamena dvojice generala uticali na operacije, Vu se osvrnuo na komentare koje je dao novinarima prošlog meseca,  kada je obećao da će „istražiti svaki slučaj i obračunati se sa svakim korumpiranim zvaničnikom", naveo je Rojters u to vreme.

Nestanak dvojice ministara visokog profila u nizu pokrenuo je pitanja o upravljanju lidera Si Đinpinga, koji je politički sistem Kine učinio još neprozirnijim jer koncentriše vlast i sprovodi strogu partijsku disciplinu.

Visoki kineski zvaničnici su u prošlosti nestajali iz vidokruga javnosti, da bi meseci kasnije disciplinski nadzornik Komunističke partije otkrio da su pritvoreni zbog istrage. Ovakvi iznenadni nestanci postali su uobičajena karakteristika Sijeve antikorupcijske kampanje, a praznine u informacijama nisu neuobičajene unutar kineskog političkog sistema.

Gde Li Shangfu?

Volstrit žurnal je ranije ovog meseca objavio da su vlasti odvele Lija u septembru na ispitivanje, pozivajući se na osobu blisku donošenju odluka u Pekingu.

Fajnenšal Tajms je izvestio da američka vlada veruje da je ministar odbrane stavljen pod istragu, pozivajući se na američke zvaničnike. Ni u jednom od izveštaja nije naveden razlog za istragu.

Na pitanje novinara ranije ovog meseca, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da nema „šta da ponudi" po tom pitanju, o čemu je dodao da je pitanje o kome treba da odluči kineska vlada.

Li, koga su SAD sankcionisale 2018. zbog kineske kupovine ruskog oružja, i dalje je naveden kao ministar odbrane Kine, jedan od njenih pet državnih savetnika i član moćne partijske Centralne vojne komisije (CMC).

Krajem jula, Odeljenje za razvoj opreme CMC-a izdalo je obaveštenje u kojem se poziva na javne dojave o koruptivnim praksama nabavki koje datiraju iz 2017. godine, što se poklapa sa vremenskim periodom u kojem je Li bio zadužen za nabavke u odeljenju.

Nije jasno da li su protiv Lija preduzete ili će biti preduzete disciplinske mere.

Bivši ministar spoljnih poslova Ćin, koji je nestao iz vida javnosti mesec dana pre nego što je smenjen sa ministarske funkcije, takođe je zadržao poziciju državnog savetnika, visoku ulogu u kineskom kabinetu, navodi se na veb stranici Državnog saveta.

Ni Li ni Ćin nisu prikazani na snimku studijske sesije Komunističke partije kojoj su prisustvovali visoki partijski zvaničnici i koju je u sredu emitovala državna televizija CCTV. Bila su vidljiva sva tri ostala državna odbornika.

Prošle nedelje je Volstrit žurnal objavio da je istraga Komunističke partije utvrdila da je Ćin bio upleten u vanbračnu vezu dok je bio kineski izaslanik u Vašingtonu, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Ćin je imao vanbračnu vezu sa kineskom televizijskom voditeljkom visokog profila koja je dobila dete surogat majčinstvom u Sjedinjenim Državama, izvestio je u utorak Fajnenšel tajms.

Peking nikada nije dao objašnjenje za Ćinovu smenu niti je rekao da je bivši ministar pod istragom. Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine nije odgovorila na upite CNN-a o ovom pitanju.

(EURACTIV.rs)