Politika

KAMENOVANA ŠKOLA U LIPLJANU: Meštani uznemireni, pričinjena materijalna šteta

Autor Milena Antonijević

U utorak, 26.septembra, oko 22.30, polomljena su stakla na prozorima Osnovne škole "Braća Aksić" u Lipljanu. Na školi je pričinjena materijalna šteta, a meštane je uznemirio ovaj incident.

Izvor: RTS/screenshot

Školu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbednost nisu dozvolili deci da dođu u školu danas, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola 'Braća Aksić' u Lipljanu. Meštani su više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM je najavila da će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali da je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije.

"Nijedan incident ne sme se zanemariti niti posmatrati izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta smo i do sada više puta upozoravali", zaključuje se u saopštenju.

(EURACTIV.rs)