Politika

DAN ŽALOSTI, KAMENOVANA SRPSKA ŠKOLA I MNOGO STRAHA MEĐU LJUDIMA: Kako je u Banjskoj četiri dana nakon sukoba?

Istraga o oružanom sukobu je u toku, za sada su uhapšeni Srbi, koji su najpre osumnjičeni za napad na kosovsku policiju, a potom njih sedmorica puštena jer su dokazi upućivali da nisu krivi

Izvor: Youtube/Al Jazeera Balkans/Screenshot

Hapšenja na severu Kosova počela su posle sukoba u Banjskoj u nedelju ujutru, ubistva kosovskog policajca i najmanje trojice Srba, čiji je identitet za sada potvrđen.

Zaključno sa jučerašnjim danom broj privedenih Srba popeo se na osam. Danas je, međutim, stigla potvrda da su četvorica puštena na slobodu "u odsustvu dokaza koje je iznela policija". Iz Tužilaštva su potvrdili da su osobe uhapšene daleko od mesta događaja i da nije pronađen dovoljan dokaz koji bi potvrdio njihovu umešanost u incident. Još se nije "osušilo mastilo na prvom rešenju, stiglo je novo - na slobodi našla još trojica srpskih mladića koji su uhapšeni. Obrazloženje isto - nema dokaza.

Jednomesečni pritvor određen je Blagoju Spasojeviću, Dušanu Maksimoviću i Vladimiru Toliću, koji se nalazi u bolnici na lečenju, jer je u pucnjavi zadobio povrede. Ipak, njihovi branioci danas su uložili žalbu Apelacionom sudu i očekuju odluku po hitnom postupku.
- Odgovor suda trebalo bi da usledi hitno, ali obično to traje po nedelju, dve, nekada i više. Ne žure se oni. Mada, moguće je da će ovde da požure, jer je ishod izvestan - žalba će biti odbijena - rekao je jedan od advokata.

Proglašen Dan žalosti

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Otkazane su sportske manifestacije, prilagođen program, a zastave su spuštene na pola koplja. Dan žalosti je i u Republici Srpskoj.

U sukobu sa kosovskom policijom u Banjskoj u nedelju su poginuli Stefan Nedeljković iz Zvečana, Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića dok je ime i prezime četvrtog ubijenog Srbina još nepoznato. Smrtno je stradao i policajac policije tzv. Kosova, a ubrzo je stigla osuda zvaničnog Beograda. 

"Ono što se posle toga dešavalo je užas, Srbi su bili proganjani i lovljeni kao zveri po šumama oko Banjske. Vidite da je to neko dobro prepremao, kada vidite snimke koje oni objavljuju sukcesivno", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

"Kfor mogao i morao da reaguje"

Četiri dana posle pucnjave, u Banjsku je sada moguće ući jer je policija "završila istragu". Ipak, napetost i strah još su prisutni.

Mnogo je otvorenih pitanja o tome šta se desilo u noći između subote i nedelje, a jedno od njih je i reakcija Kfora.

Izvor: Youtube/Al Jazeera Balkans/Screenshot

"Za nas je Kfor morao da bude istovremeno aktiviran, jer on taj prvi koji treba da reaguje u takvim situacijama i spreči dalje krvoproliće i dalje ljudske žrtve. Da Euleks izađe i ako neko treba da bude procesuiran i ima elemenata krivične odgovornosti i elemenata za istragu – to je moralo biti rađeno uz podršku Euleksa i pre svega uz podršku Kfora, koji je morao zaustaviti dalje pucanje", navodi Vučević.

Dodao je da Kfor nedaleko odatle ima bazu, kao i da su mogli da reaguju.

"Oni su izašli, ali stajali su sa strane i dozvolili da dobro raspoređeni albanski policajci nastave taj lov na Srbe u okolini Banjske", kaže Vučević.

Jaču reakciju i angažovanje Kfora tražio je i predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorima Kvinte, uz obrazloženje da bi morao da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije.

Izvor: Youtube/Al Jazeera Balkans/Screenshot

"Postavio sam pitanje i zašto je EULEKS bio odbijen od strane tzv. kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova - napisao je predsednik Vučić nakon sastanka.

Situacija napeta, od jutros kamenovana srpska škola

Situacija u selu koje je tokom vikenda bilo poprište sukoba dve strane, danas je mirno, ali napeto, svedoče meštani. Na meti vandala kasno sinoć našla se škola u Lipljanu, na kojoj su nepoznati počinioci bacivši nekoliko kamenica koje su načinile materijalnu štetu.

Izvor: RTS/screenshot

Školu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti, a pojedini roditelji iz straha za njihovu bezbednost u sredu nisu dozvolili deci da dođu u školu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra. Meštani su više nego zabrinuti zbog napada na školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine", navodi se u saopštenju.

(EURACTIV.rs)