Politika

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU KRISTOFER HIL: Srbija je deo Zapada i budućnost joj je na toj strani

Autor Milena Antonijević

Sastanak srpskog predsednika sa ambasadorima Kvinte je bio konstruktivan, izjavio je američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil. On je rekao da je uveren da Srbija zna gde joj je budućnost i da joj neutralnost ne ide u korist.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Na javnoj debati Saveta za stratešku politiku i Ambasade Republike Bugarske u Beogradu-ambasada za vezu sa NATO u Srbiji 2021-2024, na kojoj je učestvovao i američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil, govorio je o poziciji Srbije u ovom kontekstu, njenoj neutralnosti i budućnosti, te komentarisao pitanja novinara o situaciji na severu Kosova i Metohije.

Govoreći o sastanku ambasadora Kvinte sa srpskim predsednikom, ambasador Hil je rekao da je sastanak bio konstruktivan, a da je situacija na severu KiM okarakterisana kao opasna, složena i da zahteva dodatne napore kako bi se došlo do deeskalacije.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

"Mi smo već osudili napad na kosovsku policiju i izrazili žaljenje zbog izgubljenih života. Trebalo bi da svi osudimo ubistvo kosovskog policajca. Moramo da podstaknemo još konstruktivniji dijalog kako bi se situacija smirila i stabilizovala", kazao je Hil. 

On je kazao da je njegov svakodnevni zadatak da sa Srbijom radi na dodatnom učvršćivanju odnosa sa SAD.

"Podržavamo Srbiju na putu evrointegracija i ohrabrujemo je da razmišlja o budućnosti. Ne mešam se, niti išta namećem Srbiji kada je u pitanju njena neutralnost po pitanju Rusije i Zapada. Ipak smatram da su mladi ljudi u Srbiji prepoznali da je njihova budućnost vezana za Zapad i uveren sam da Srbija to zna", kazao je on. 

Američki ambasador se našalio da Srbi i Amerikanci imaju jednu zajedničku crtu, rekavši da je to da ni jedni ni drugi ne trpe i ne dozvoljavaju bilo kakvo nametanje, pa Srbiju i iz te perspektive veoma dobro razume. 

"Ipak, Srbija mora da zna da joj neutralnost ne ide u korist i zato mora da razmišlja o svojoj budućnosti i odluči kakva će ona biti. Ona ne može da se osloni na Rusiju već na Zapad. Srbija je deo Zapada i siguran sam da će znati da izabere gde je čeka bolja budućnost".

On je dodao da američka i srpska vojska imaju odličnu saradnju.

"Srbija ima časnu i ponosnu vojsku sa kojom naša zemlja ima odličnu saradnju. Drago mi je da će Srbija učestvovati u vojnoj vežbi "Platinasti Vuk" jer je to od velike koristi za srpsku vojsku", kazao je Hil.

(EURACTIV.rs)