Politika

OČEKUJEMO SABOTERE IZ RUSIJE, SRBIJE, CRNE GORE I BELORUSIJE: Predsednica Moldavije upozorava da se sprema državni udar

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica Moldavije upozorila da se priprema državni udar i označila Rusiju, Srbiju, Crnu Goru i Belorusiju kao zemlje iz kojih će doći strani saboteri.

Izvor: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je Rusiju za planiranje državnog udara uz pomoć stranih sabotera. Vlada Moldavije pala je prošlog vikenda, a kao glavni krivac označen je ruski uticaj u toj zemlji.

Predsednica je navela da će strani saboteri destabilizovati zemlju, zaustaviti pristupanje EU i instrumentalizovati Moldaviju u ratu protiv Ukrajine. Među zemljama iz kojih će saboteri doći navela je i Srbiju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je prošle nedelje da je presretnut ruski plan "za uništenje Moldavije".

Predsednica je prethodnih meseci više puta izrazila zabrinutost zbog namera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici, a demonstracije protiv proevropskog kursa zemlje smatra delom kampanje sponozorisane od strane Kremlja.

Sandu je izjavila da će saboteri iz Rusije, Crne Gore, Belorusije i Srbije ući u zemlju i sprovoditi subverzivne akcije kako bi podstakli dodatne proteste.

"Cilj je promena legitimne vlade u protivzakonitu, koju bi kontrolisala Ruska federacija", rekla je predsednica Moldavije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je za TASS rekao da bi potezi zapadnih zemalja "mogli Moldaviju da pretvore u sledeću Ukrajinu".

(EURACTIV.rs)