Politika

U JEREVANU PROTESTI ZBOG PREDAJE KARABAHA: Jermeni besni, zahtevaju svrgavanje Pašinjana

Autor Milena Antonijević

Hiljade demonstranata okupilo se 20. septembra u glavnom gradu Jermenije da osudi neuspeh jermenske vlade u podršci jermenski separatiste u Karabhu, nakon što je otcepljeni region primoran na ponižavajuću predaju Azerbejdžanu.

Izvor: EPA-EFE/NAREK ALEKSANYAN

Demonstranti su se okupili na Trgu Republike u srcu Jerevana. Mnogi su tražili ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana, koga vide kao krivca za poraz od Azerbejdžana u ratu 2020, a sada i konačnim slomom jermenskih vlasti Karabaha.

Harut, 32-godišnji solarni inženjer je rekao:

„Nadamo se da će otići. Bolje je da vođa koji je izgubio rat ode nego da ostane i nastavi u tom smeru."

On je rekao da je poraz bio utoliko bolniji s obzirom na to koliko su se Jermeni borili za Karabah.

To je nešto za šta smo se borili 30 godina, više od 30 godina i sada je sve uzalud".

Opozicioni političari održali su govore sa bine osuđujući Pašinjana, koji je preuzeo vlast u revoluciji 2018. godine.

Neki od okupljenih na Trgu republike vikali „Nikol je izdajnik!"

Mnogi od prisutnih mahali su zastavama Nagorno-Karabaha, a neki su se sukobili sa policijom. Drugi su gađali kancelariju premijera na Trgu republike flašama i kamenicama.

Interventna policija zapečatila je vladine kancelarije, dok su vojni kamioni bili parkirani u blizini trga usred velikog prisustva snaga bezbednosti.

Azerbejdžan je 20.septembra saopštio da je zaustavio svoju ofanzivu nakon što su jermenske separatističke snage u Nagorno-Karabahu pristale na prekid vatre - čiji su uslovi signalizirali da će se ta oblast vratiti pod kontrolu Bakua.

Jermeni, koji su hrišćani, tvrde da imaju dugu istorijsku dominaciju u oblasti koju nazivaju Arcah. Azerbejdžan, čiji su stanovnici uglavnom muslimani, vezuje i svoj istorijski identitet za tu teritoriju.

Samvel Sargsian, student Univerziteta za pozorište i kinematografiju u Jerevanu, rođen u glavnom gradu Karabaha, Jermenima poznat kao Stepanakert, a Azerbejdžanima kao Khankendi, poručio je sa trga:

„Potrebna nam je Jermenija da se pridruži Arcahu i bori se", rekao je on i dodao:

„Jermeni ne mogu da prihvate drugu zemlju, drugu veru. Zašto bismo? Zašto bi Jermenija dala deo sebe drugom narodu?"

Sargsjan, koji je držao crvenu, plavu i narandžastu zastavu Arcaha, dodao je:

„Ako izgubimo Arcah, gubimo Jermeniju. Jer sledeći korak će biti Jermenija".

Drugi demonstrant, Hačatur Kobeljan, rekao je da je " šokiran agresijom Azerbejdžana na Nagorno-Karabah".

„Mislim da su UN, SAD i Rusija igrači koji bi mogli nešto da urade, ali sam zaista veoma razočaran i ne vidim nikakvu nadu u vezi sa ovim rešenjem", istakao je on.

Jermenija je članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju predvodi Rusija, odbrambenog saveza koji nije delovao u podršci Jerevanu.

Pašinjan je poslednjih meseci javno optužio Rusiju da ne čini dovoljno da podrži Jermeniju. U utorak je izjavio da neidentifikovane snage govore o puču u Jerevanu.

Azerbejdžan je rekao da želi „glatki proces reintegracije" za Jermene u Karabahu i odbacio jermenske optužbe da želi da „etnički očisti" region.

Mnogi od onih na trgu evocirali su sećanje na genocid nad Jermenima 1915. godine, misleći na masakre nad Jermenima pod Otomanskim carstvom.

(EURACTIV.rs)