Politika

SRBIJA ĆE TRAŽITI SAZIVANJE SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI UN ZBOG SITUACIJE NA KiM: Povod su nova hapšenja Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da su dobili nalog predsednika Vučića da se krene sa pripremama i procedurama

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Srbija će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, zbog poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji i novih hapšenja Srba, rekao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

"Dobili smo nalog predsednika Aleksandra Vučića da krenemo sa svim pripremama i procedurama za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije na KiM", poručio je tokom vanrednog obraćanja.

Ovaj korak je usledio zbog "namere Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor Kosova i Metohije gde srpski narod živi na svojim vekovnim ognjištima".

- Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtev i kada će ta sednica biti održana - dodao je on.

Nastavak etničkog čišćenja

Petković je rekao da današnje hapšenje trojice Srba na KiM od strane Rosu jedinica predstavlja nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM.

On je na konferenciji za medije rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ovim hapšenjima krenuo u realizaciju pretnji da će "Srbi da plate i da pate" i dodao da je u toku i akcija u selu Kajkovo u opštini Leposavić gde je, upozorio je, najverovatnije u toku još jedno hapšenje i gde je prisutan veliki broj tzv. kosovske policije.

Petković je kazao da su danas uhapšeni Ilija Elezović, stariji čovek i domaćin koji je i težak onkološki bolesnik, u Zvečanu Dragan Milović, policajac, otac troje dece Zoran Kostić star 73 godine, stric predsednika opštine Vučitrn u čijem hapšenju su učestvovali i pripadnici KEDS-a koji su navodno došli na njegova vrata da provere strujno brojilo.

(EURACTIV.rs)