Politika

MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA EU U OKTOBRU U KIJEVU: Na stolu različite teme, od uvođenja "kritičnih mera" do rešenja za mir

Uskoro ćemo sazvati sastanak ministara spoljnih poslova u Kijevu, rekao je Borel novinarima, govoreći na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku o pripremama za posetu

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministri spoljnih poslova Evropske unije uskoro bi mogli da se sastanu u Kijevu, najavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Glavne teme mogle bi biti integracije Ukrajine u EU kao i pružanje podrške jer se zemlja nalazi u kritičnoj fazi kontraofanzive protiv Rusije. Osim toga, na stolu bi mogle da se nađu i teme "kritičnih mera", kao što su vojna pomoć i dalje pooštravanje sankcija.

"Mogu vam reći da ćemo, svi zajedno, imati sastanke sa 133 partnera ovde u Njujorku tokom ove nedelje", rekao je Borelj nakon neformalnog susreta sa šefovima diplomatija.

Obraćajući se novinarima u Njujorku, Borelj je poručio da Evropska unija "traga za pravednim mirom" za Ukrajinu, na osnovu mirovnog plana ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, za koji Evropljani nameravaju da prikupe svu moguću podršku tokom cele nedelje.

"Generalna skupština UN je najvažniji forum za stvaranje međunarodnog zamaha za unapređenje mirovnih napora za podršku Ukrajini (...) i evo trenutka da to učinimo“, rekao je.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Što se tiče izlaska Rusije iz sporazuma o crnomorskom žitu, koji je omogućio izvoz ukrajinskog žita i ruskih đubriva kroz bezbedan prolaz u Crno more, Borel je rekao da "duboko u sebi veruje da [Rusija] ne želi ovaj sporazum" te da više nije pitanje ukidanja ograničenja ili sankcija jer one ne utiču na ruski izvoz (...) dodavši da su to izgovori ili lažni argumenti.

(EURACTIV.rs)