Politika

VISOKI ZVANIČNICI AMERIKE I KINE RAZGOVARALI CEO VIKEND: Šta su zaključci sastanka koji se odvijao na Malti?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Visoki zvaničnici Amerike i Kine imali su dvodnevne sastanke na Malti, a ovo su bile glavne teme.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Najviši diplomata Kine Vang Ji i savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džejk Salivan sastali su se tokom dvodnevnih razgovora na Malti tokom vikenda, dok dve vodeće svetske ekonomije nastoje da stabilizuju teške odnose i potencijalno izglade put za susret lidera Džoa Bajdena i Si Đinpinga u novembru.

Obe strane su odvojeno saopštile da su diskusije koje su se vodile tokom više sastanaka u toj mediteranskoj ostrvskoj državi bile "iskrene, suštinske i konstruktivne".

SAD su saopštile da su se dve vlade obavezale na dodatni angažman i konsultacije na visokom nivou u ključnim oblastima tokom narednih meseci, u znak očekivanja nastavka diplomatije. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se dve strane složile da nastave komunikaciju na visokom nivou na nekoliko frontova, uključujući konsultacije o azijsko-pacifičkim poslovima, pomorskim poslovima i spoljnoj politici.

Sastanak je usledio nakon niza poseta visokih američkih zvaničnika Pekingu poslednjih meseci i uoči prilike da kineski lider Si poseti SAD u novembru, kada će predsednik Bajden ugostiti svetske lidere za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) samit u San Francisku.

Posle razgovora tokom vikenda, visoki zvaničnik Bajdenove administracije rekao je da Bela kuća nema ništa da objavi u vezi sa potencijalnim susretom dvojice lidera, ali je primetio da se Bajden nada da će se uskoro sastati sa Sijem. Bajden i Si su se poslednji put sastali u novembru 2022. na marginama samita G20 na Baliju.

Sastanak između Vanga i Salivana dolazi u trenutku kada Peking i Vašington preduzimaju korake da ponovo uspostave i ojačaju komunikaciju kako bi izbegli da njihov sve napetiji i sporniji odnos preraste u sukob.

Kina je prošlog avgusta prekinula više linija komunikacije sa SAD nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu. Kineska vladajuća Komunistička partija smatra tu ostrvsku demokratiju sopstvenom teritorijom, i nije isključila mogućnost da je uzme silom.

Ostrvo je i dalje jedna od najtežih tema između njih dvojice, a Vang je rekao Salivanu tokom vikenda da je "pitanje Tajvana prva nepremostiva crvena linija u kinesko-američkim odnosima", prema podacima kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"SAD moraju da se pridržavaju tri zajednička kinesko-američka saopštenja i da sprovedu svoju obavezu da neće podržavati takozvanu nezavisnost Tajvana", navodi se u kineskom saopštenju, u kojem se podseća na izjave date sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

SAD su ukazale na važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza, navodi se u zvaničnom izveštaju Bele kuće o sastancima, u kojem se takođe navodi da su dve strane razgovarale o ratu Rusije protiv Ukrajine i globalnim i regionalnim bezbednosnim pitanjima.

Dve strane su takođe razgovarale o potrebi za ponovnim uspostavljanjem vojnog dijaloga između SAD i Kine, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije posle sastanka za vikend. Zvaničnik je rekao da postoje "ograničene indicije" da bi Kina možda bila voljna da ponovo uspostavi te kanale, ali je odbio da dalje elaborira.

Peking je ranije ukazivao na američke "jednostrane sankcije", kao na prepreku koju treba ukloniti pre nego što se takav dijalog može nastaviti, očigledno pozivajući se na američke sankcije kineskom ministru odbrane Li Šangfuu.

Izvor: EPA-EFE/Kith Serey

Li je poslednjih dana bio u centru rastućih spekulacija da je stavljen pod istragu Komunističke partije nakon što je nestao iz vidokruga više od dve nedelje usred niza neobjašnjivih kadrovskih promena koje su ovog leta uzburkale gornje partijske redove.

On je svoju ulogu preuzeo ranije ove godine i pod američkim je sankcijama od 2018. zbog kineske kupovine ruskog oružja.

Upitan da li je Salivan otkrio gde se nalazi Li, kao i o uklanjanju ranije ovog leta tadašnjeg kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Ganga, zvaničnik Bajdenove administracije je rekao da se ta tema nije pominjala tokom razgovora.

Očekuje se da će Vang, koji je bio na funkciji ministra spoljnih poslova čitavu deceniju sve do kraja prošle godine, a zatim ponovo stupio na mesto nakon Kinove smene, nastavio svoja diplomatska putovanja posetom Moskvi u ponedeljak. Vang će posetiti zemlju između 18. i 21. septembra, saopštilo je u ponedeljak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Očekuje se da će se sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom kako bi razgovarali o "širokom spektru pitanja bilateralne saradnje", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova prošle nedelje.

To uključuje "detaljnu razmenu mišljenja o pitanjima u vezi sa rešenjem u Ukrajini", saopštilo je rusko ministarstvo.

Taj sastanak dolazi nakon pažljivo praćenog samita između ruskog predsednika Vladimira Putina i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u sredu, za koji su SAD upozorile da bi mogao da dovede do toga da Pjongjang snabdeva Moskvu municijom za njen rat u Ukrajini.

(EURACTIV.rs)