Politika

DVE NAJVEĆE SLABOSTI DŽOA BAJDENA: Da li će mu one onemogućiti reizbor?

Autor Aleksandra Vrbica

Porodična drama predsednika SAD mogla bi da bude fatalna za njegov potencijalni reizbor.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Dve velike pretnje reizboru predsednika Džoa Bajdena - pravni problemi njegovog sina Hantera i široko rasprostranjena percepcija da je 80-godišnjak prestar - nanose mu veliku štetu ove nedelje.

Hanter Bajden je u četvrtak u Delaveru optužen na saveznom nivou za ilegalno držanje oružja, optužen je da je lagao o svojoj prethodnoj zloupotrebi droga i za kršenje zakona o oružju kada je kupio pištolj 2018. godine, pre očeve predsedničke kampanje. Oružje je kasnije iza prodavnice ostavila Hali Bajden, žena Hanterovog pokojnog brata, Boa. Hali i Hanter su u to vreme imali aferu.

Pravni problemi Hantera Bajdena

Ta porodična drama u vezi sa zavisnošću mogla bi dovesti predsednikovog sina u zatvor, iako odvojene istrage o utaji poreza i poslovanju u inostranstvu još nisu dovele do optužbi američkog tužioca iz Delavera Dejvida Vajsa, koji je ranije ove godine postavljen za specijalnog tužioca, kako bi bila garantovana nezavisnost od američkog Ministarstva pravde.

Dok Vajs nije našao nikakav osnov da krivično optuži Hantera Bajdena zbog njegovog poslovanja sa inostranstvom i nikakva direktna veza između poslovnih interesa sina i očevih političkih pozicija nije pronađena, republikanci u Predstavničkom domu planiraju da kopaju duboko tražeći još dokaza tokom zvaničnog opoziva, kroz istragu koju je ranije ove nedelje odobrio predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti.

Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW

Impičment

Do opoziva možda nikada neće doći, i iako godine istrage možda nisu razotkrile nijednu nepravdu predsednika Bajdena, istraga će svakako dovesti do toga da Hanter Bajden bude na umu birača koji se mogu pitati zašto predsednik dozvoljava svojoj porodici da ovako funkcioniše.

Šta Amerikanci veruju o poslovanju Hantera Bajdena

Čak i ako nema šta da vezuje predsednika Bajdena za milione dolara koje su Hanter Bajden i drugi članovi porodice zaradili od interesa u Kini, Ukrajini i drugde, većina Amerikanaca nije uverena u to.

Više od polovine zemlje, 61%, misli da je Bajden bio umešan u poslove svog sina dok je bio potpredsednik, prema anketi CNN-a koja je sprovedena krajem avgusta, pre nego što je podignuta optužnica u vezi sa oružjem, a nakon što je propao prethodni sporazum o priznanju krivice. Većina onih koji misle da je predsednik tada bio umešan takođe smatra da su radnje bile nezakonite.

Ono što nije jasno jeste da li će problemi Hantera Bajdena biti motivišući faktor izvan grupe birača koji već ne vole predsednika.

Izvor: EPA-EFE/JULIA NIKHINSON

Pitanje godina

Percepcija javnosti o njegovom odnosu sa sinom nije čak ni najzabrinjavajući element za Bajdena u anketi, već su to njegove godine. Samo se otprilike četvrtina Amerikanaca u anketi CNN-a izjasnila da Bajden ima snagu i oštroumnost da efikasno radi svoj posao.

Želja za alternativom

Samo trećina registrovanih birača demokrata i demokratski orijentisanih osoba je u anketi rekla da misle da bi Bajden trebalo da bude kandidat demokrata 2024. Dve trećine želi drugog kandidata, iako skoro niko ne zna ko bi to mogao da bude. Ono što se najviše spominje među demokratskim biračima jesu Bajdenove godine i potreba za nekim mlađim.

Ogromna većina demokrata zainteresovanih za Bajdenovu alternativu izabrala je "bilo koga osim Džoa Bajdena". Senator Berni Sanders, koji među alternativama sa najviše podrške, čak je i stariji od Bajdena.

Nedostatak poverenja u Kamilu Haris da preuzme kandidaturu bio je očigledan kada je Anderson Kuper sa CNN-a razgovarao u sredu uveče sa bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja se kandiduje za ponovni izbor u Kongres, ali se povukla sa svoje liderske pozicije. Kuper je pitao Pelosi da li je Haris najbolja kandidatka uz Bajdena.

"On tako misli i to je ono što je važno", rekla je Pelosi, iako je pohvalila Haris što je "politički pronicljiva".

Pelosi je obećala da iza Bajdena stoje demokrate, a ona misli da je on najbolji kandidat da pobedi Trampa.

"On ima veliko iskustvo i mudrost", rekla je Pelosi.

(EURACTIV.rs)