Politika

NOVO HAPŠENJE U AFERI "KATARGEJT": Belgijski političar lišen slobode, policija mu pretražila kancelarije i sef

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novo hapšenje u aferi "Katargejt", belgijski političar tvrdi da je nevin i sam je glasao da mu se ukine diplomatski imunitet.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Belgijske vlasti uhapsile su Marka Tarabelu, člana Evropskog parlamenta, u vezi sa "Katargejt" skandalom. Tarabela je do sredine nedelje uživao diplomatski imunitet, ali mu je on ukinut i potom je uhapšen.

Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je da je Tarabela uhapšen, pošto su najpre objavljeni samo inicijali lica lišenog slobode. Potvrđeno je i da je Tarabela doveden u vezu sa "Katargejtom", aferom podmićivanja članova parlamenta od strane Katara i Maroka po sistemu "keš za usluge".

Parlament je sredinom nedelje ukinuo diplomatski imunitet Tarabeli i Andrei Kocolinu iz Italije, nakon zahteva belgijskih vlasti.

Tarabela je optužen da je "podržao određene stavove u Evropskom parlamentu sa ciljem dobiti za treću državu", piše "Njujork tajms". Navodno, dve godine je primao novac kao mito i ukupno dobio između 120.000 i 140.000 evra. Belgijska policija pretresla je i Tarabelin sef u banci u Liježu, kao i njegove kancelarije u Antiznu.

Tarabela tvrdi da je nevin i podseća da je lično podržao odluku EP da mu ukine diplomatski imunitet.

"Tražio sam to od prvog dana ovog slučaja, kako bih mogao da odgovorim na pitanja istražitelja i pomognem pravdi da rasvetli ovo pitanje", rekao je on nedavno.

(EURACTIV.rs)