Politika

PUTIN OČEKUJE DUG RAT U UKRAJINI: Pod kojim uslovima bi se razgovaralo o miru i šta misli o krivičnom gonjenju Trampa?

Ruski predsednik Vladimir Putin je u utorak (12. septembra) nagovestio da se priprema za dugi rat u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/Mikhail Metzel

Kako je istakao Vladimir Putin, Kijev bi mogao da iskoristi bilo kakav prekid vatre za ponovno naoružavanje i da će Vašington nastaviti da vidi Rusiju kao neprijatelja bez obzira ko pobedi na američkim izborima 2024. godine.

Govoreći nekoliko sati na ekonomskom forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, Putin je rekao da je kontraofanziva Ukrajine protiv ruskih snaga do sada propala i da je ukrajinska vojska u napadima pretrpela velike gubitke od 71.000 ljudi.

Tek kada bi Ukrajina bila iscrpljena kada su u pitanju ljudi, oprema i municija, razgovarala bi o miru, rekao je on odgovarajući na pitanja voditelja ruske televizije.

Ali on je rekao da će Kijev iskoristiti svaki prekid neprijateljstava "da dopuni svoje resurse i obnovi borbenu sposobnost svojih oružanih snaga".

Putin je rekao da su ga mnogi potencijalni posrednici pitali da li je Rusija spremna da prestane da se bori, ali je rekao da Rusija teško može to da učini kada se suočava sa ukrajinskom kontraofanzivom.

Izvor: EPA-EFE/ROMAN CHOP

Ukrajina bi morala da ukine zabranu mirovnih pregovora

Da bi bilo šanse za razgovore, rekao je Putin, Ukrajina bi prvo morala da poništi svoju samonametnutu zakonsku zabranu mirovnih pregovora i objasni šta želi.

"Onda ćemo videti", rekao je Putin.

Rusija kontroliše oko 18 odsto ukrajinske teritorije, uključujući Krim koji je anektirala 2014. i deo istočne i južne Ukrajine koji je zauzela nakon invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine u, kako je nazvala, specijalnom vojnom operacijom.

Rat je izazvao pustoš u gradovima i selima i ubio ili povredio stotine hiljada boraca i civila.

Ukrajina se nekoliko meseci bori da povrati deo izgubljene teritorije i uspela je da zauzme neka sela, ali još uvek nije napravila značajne prodore protiv snažno utvrđenih ruskih linija koje su posute nagaznim minama.

Ukrajina kaže da se neće smiriti dok svaki poslednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene zemlje. Zapad kaže da želi da pomogne Ukrajini da pobedi Rusiju – za cilj koji zvaničnici Kremlja kažu da je nerealan san.

Američki izbori

Putin je rekao da je krivično gonjenje bivšeg predsednika Donalda Trampa u Sjedinjenim Američkim Državama politički motivisano i da je pokazalo "trulost” američkog političkog sistema.

Izvor: EPA-EFE/FULTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Međutim, šef Kremlja je rekao da bez obzira na to ko pobedi na američkim izborima sledeće godine, ne očekuje promene u politici Vašingtona prema Rusiji.

"Neće biti suštinskih promena u ruskom pravcu u spoljnoj politici SAD, bez obzira ko bude izabran za predsednika. Vlasti SAD Rusiju doživljavaju kao egzistencijalnog neprijatelja", rekao je Putin.

Putin je takođe branio svoj zaokret ka Aziji, za koji je rekao da je ubrzan ratom i pokušajem Zapada da stegne rusku ekonomiju od 2,1 bilion dolara.

(EURACTIV.rs)