Politika

EU UPOZORAVA RUSIJU ZBOG IZBORA U OKUPIRANIM DELOVIMA UKRAJINE: Biće posledica za sve umešane u njihovo organizovanje

Autor Aleksandra Vrbica

Moskva je u nedelju saopštila da je partija Jedinstvena Rusija, koja čvrsto podržava predsednika Vladimira Putina, pobedila na lokalnim izborima u ukrajinskim oblastima koje je okupirala Rusija.

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Evropska unija je u ponedeljak (11. septembra) upozorila Rusiju da će biti "posledica" za one koji su umešani u organizovanje izbora u ukrajinskim regionima koje je zauzeo Kremlj.

Moskva je u nedelju saopštila da je partija Jedinstvena Rusija, koja čvrsto podržava predsednika Vladimira Putina, pobedila na lokalnim izborima u oblastima koje je okupirala Rusija.

"Snažno odbacujemo ovaj dalji uzaludni pokušaj Rusije da legitimiše ili normalizuje svoju ilegalnu vojnu kontrolu i pokušaj aneksije delova ukrajinskih teritorija", navela je u sopštenju EU.

"Ovi nezakoniti takozvani 'izbori' u Ukrajini održani su usred prinudnog i nezakonitog davanja pasoša od strane Rusije, u šta su uključena i deca, prisilnog premeštanja i deportacije, široko rasprostranjenog i sistematskog kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao i zastrašivanja i sve veće represije nad građanima Ukrajine od strane Rusije i njenih nelegitimno postavljenih vlasti na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine", navodi se dalje.

EU žali što su izbori u Rusiji održani u "veoma ograničenom okruženju" i što su ruske vlasti "pojačale unutrašnju represiju" uvođenjem ratne cenzure i daljim obračunom sa opozicionim političarima, organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima koristeći represivno zakonodavstvo i politički motivisane kazne.

"Rusko političko rukovodstvo i oni koji su uključeni u njihovo organizovanje suočiće se sa posledicama ovih nezakonitih radnji."

EU je već uvela 11 rundi sankcija bez presedana Moskvi otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Kremlj je tvrdio da je prošle godine anektirao četiri istočne i južne teritorije uprkos tome što nije imao punu vojnu kontrolu nad njima.

Glasanje je održano i na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Ukrajina i njeni saveznici odbacili su izbore kao lažne, a snage Kijeva se bore da povrate zauzetu teritoriju.

Glasački listići su bili deo lokalnih anketa održanih u Rusiji, koje su održane uoči predsedničkih izbora sledeće godine za koje se očekuje da će produžiti Putinovu vladavinu najmanje do 2030. godine.

Njegovi protivnici su u egzilu ili zatvoru, a Moskva je kriminalizovala kritiku njenog sukoba u Ukrajini i privela hiljade zbog toga što su govorili na taj način o ratu.

(EURACTIV.rs)