Politika

ŠVEDSKA DOBIJA VIŠE TERORISTIČKIH PRETNJI NEGO IKADA: Oglasila se Služba bezbednosti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Švedska dobija više terorističkih pretnji nego ikada, a među razlozima je spaljivanje Kurana u januaru ispred turske ambasade.

Izvor: EPA-EFE/Fredrik Sandberg/TT

Terorističke pretnje u Švedskoj su pojačane, saopštila je švedska Služba bezbednosti i kao jedan od glavnih razloga navela spaljivanje Kurana ispred turske ambasade krajem prošlog meseca.

Obaveštajne službe upozoravaju da je Švedska sada, više nego ikada, izložena pretnjama nasilnim ekstremizmom.

"Rastući trend pretnji protiv zemlje i švedskih interesa je ozbiljan, i utiče na našu bezbednost. Služba bezbednosti u toku informacija primećuje povećan broj terorističkih pretnji", saopštila je ta služba.

"Ne mogu da ulazim u detalje pretnji, ali se uglavnom radi o islamističkom okruženju koje promoviše nasilje", rekao je Fredrik Halstrom, načelnik protivterorističke jedinice Službe bezbednosti.

Zvanični nivo pretnje terorizmom u Švedskoj, ipak, nije podignut sa tri od pet mogućih stepena.

"Taj nivo povišen je već neko vreme, i procene određuju i rizik od napada", rekao je Halstrom i dodao da bi izmene u bezbednosnoj situaciji na dugoročnom nivou dovele do preispitivanja trenutnog stepena pretnje.

U januaru je dansko-švedski desni ekstremista Rasmus Paludan spalio Kuran ispred turske ambasade, što je izazvalo proteste širom muslimanskog sveta, od Istanbula do Džakarte. Turska je reagovala i sada odbija da prihvati ulazak Švedske u NATO.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Švedsku da izmeni Zakon o slobodi govora i da spaljivanje Kurana učini prekršajem.

(EURACTIV.rs)