Politika

ENTONI BLINKEN TREĆI PUT U UKRAJINI OD POČETKA RATA: Koji je povod posete američkog državnog sekretara?

Autor Aleksandra Vrbica

Blinkenova prva stanica u sredu bila je na vojnom groblju, gde je položio venac u čast palim vojnicima Ukrajine. Kasnije bi trebalo da se sastane, između ostalih, sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u sredu u Kijev na njegovo treće putovanje u prestonicu Ukrajine od početka invazije Rusije u februaru 2022. godine.

Poseta dolazi u trenutku četvrtog meseca ukrajinske kontraofanzive, a politički i vojni lideri u Kijevu govore o nedavnim dostignućima, posebno na jugu zemlje, nakon rastuće zabrinutosti da zajednički pritisak na bojnom polju nije dao rezultate.

Blinkenova prva stanica u sredu bila je na vojnom groblju, gde je položio venac u čast palim vojnicima Ukrajine. Kasnije bi trebalo da se sastane, između ostalih, sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, od koga može da očekuje izveštaj iz prve ruke o naporima Ukrajine da povrati zemljište oko istočnog grada Bahmuta.

Izvor: EPA-EFE/PRESS SERVICE OF THE MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS OF UKRAINE

Poseta visokog diplomate Vašingtona prilika je za Sjedinjene Američke Države i Ukrajinu da se usklade uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UNGA) kasnije ovog meseca, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima koji putuju sa Blinkenom.

"Ukrajinci imaju važnu misiju u Njujorku da nastave da objašnjavaju njihovu stalnu potrebu za podrškom svojim saveznicima i partnerima širom sveta. I za nas je važno da nastavimo da vodimo globalne napore da ih podržimo", rekao je zvaničnik. "Veoma je važno imati priliku da se konsultujemo i uskladimo pre nego što stignemo u Njujork."

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iako su neki američki zvaničnici privatno kritikovali ukrajinsku kontraofanzivnu strategiju, zvaničnik nije hteo da ulazi u pojedinosti osim da kaže da je sada pravo vreme da "dođemo i procenimo" kako kontraofanziva ide.

"Želimo da vidimo, čujemo kako nameravaju da napreduju u narednim nedeljama", rekao je zvaničnik, dodajući da SAD vide da zemlja ostvaruje "neke impresivne pomake posebno na jugu, ali i na istoku, poslednjih dana i nedelje."

Blinkenov dolazak u Kijev dolazi manje od mesec dana nakon što je predsednik Džo Bajden zatražio od Kongresa više od 24 milijarde dolara za pomoć Ukrajini da pobedi Rusiju u ratu koji je u toku, pošto neke ankete pokazuju da podrška američke javnosti za nastavak finansiranja počinje da opada. Ova poseta će pomoći administraciji da opravda tu stalnu podršku američkom narodu, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je ponovio argument za podršku Ukrajini koji je Bajden već izneo, rekavši da je reč o tome da "diktatori i autokrate ne mogu da odgrizu parče svog suseda i nekažnjeno ga održe na taj način."

Očekuje se i da će Blinken tokom ove posete objaviti više od milijardu dolara u okviru novog američkog paketa za Ukrajinu, pri čemu će deo biti nova bezbednosna pomoć, rekao je zvaničnik. Na pitanje da li će novi paket podrške uključivati municiju sa osiromašenim uranijumom, nakon izveštaja da je administracija odlučila da krene dalje sa kontroverznom municijom, zvaničnik nije želeo da komentariše.

U aprilu 2022. Blinken je otputovao sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom, samo nekoliko nedelja nakon što su se ruske snage povukle iz oblasti na severu ukrajinske prestonice. Njegovo drugo putovanje bilo je u septembru prošle godine, jer je prva velika kontraofanziva Ukrajine bila u toku u oblasti Harkova.

Prema Stejt departmentu, Blinken je takođe nakratko otišao u Ukrajinu u martu 2022, kada se na granici sreo sa ministrom spoljnih poslova Kulebom.

(EURACTIV.rs)