Politika

PROCURILA NOVA PRAVILA PARLAMENTA ZBOG KATARGEJTA: Zabrana lobiranja, obavezno prijavljivanje poklona, i to nije sve

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova pravila Evropskog parlamenta nakon afere Katargejt podrazumevaće zabranu lobiranja, obavezno prijavljivanje poklona, ali postoji pitanje zašto se ne pominju odnosi između zemalja EU.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Bivši članovi koji napuste Evropski parlament ubuduće će imati zabranu lobiranja u toj instituciji od šest meseci, u okviru revidiranog plana usled "Katargejt" skandala. Ova zabrana navedena je u novoj verziji plana u koju je EURACTIV imao uvid.

Parlament će ovim potezom usaglasiti svoja pravila sa pravilima drugih EU institucija, u kojima postoji šestomesečni period "hlađenja" za bivše zvaničnike. Predlog je iznela predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

"Katargejt" skandal ne jenjava, a podstakao je EP da zategne regulativu i interna pravila, jer je reputacija institucije značajno oštećena.

"Period hlađenja za bivše pripadnike parlamenta biće uveden odmah nakon kraja njihovog mandata, i za to vreme neće smeti da lobiraju u instituciji kojoj su služili", piše u dokumentu u koji je EURACTIV imao uvid.

Revizija obuhvata i oduzimanje trajnih propusnica bivšim članovima, koji su mogli da je daju i trećim licima. Umesto nje, bivši članovi ili bivše osoblje koji ulaze u EP kao zastupnici nekog interesa moraće da imaju posebnu propusnicu.

Revidirani plan obuhvata i pojačanu analizu posebnih interesnih grupa i organizacija civilnog društva u odnosima s parlamentom, obavezno evidentiranje sastanaka i dobijenih poklona, zabranu "grupa prijateljstva" sa trećim zemljama i potpunu kontrolu Komiteta za spoljne poslove u smislu odnosa sa tim zemljama.

Dokument se, međutim, bavi samo borbom protiv korupcije u odnosima sa ostalim zemljama, dok mere vezane za  članice EU ne pominje. Pomenuto je i etičko regulatorno telo, predloženo pre dve godine, koje bi se bavilo problemima korupcije i konflikta interesa. U dokumentu se ne navodi jasno da li je sledeći korak njegovo formiranje, jer parlament nema ingerencije da oformi ovakvo telo bez formalnog predloga Evropske komisije.

(EURACTIV.rs)