Politika

NAPREDAK SRBIJE KROZ PRISTUP BLOKU ASEAN: Šta smo sve dobili stavljanjem potpisa na ovaj Ugovor?

Ono što je Evropska unija na Starom kontinentu, u Aziji je ASEAN, Savez država Jugoistočne Azije, što govori o značaju koraka koji je Srbija načinila.

Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Srbija je, potpisivanjem instrumenta o pristupanju ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, na 43. Samitu Asocijacije nacija jugoistočne Azije u Džakarti, napravila ključni korak za jačanje u ovom regionu.

Ono što je Evropska unija na Starom kontinentu, u Aziji je ASEAN, Savez država Jugoistočne Azije, što govori o značaju koraka koji je Srbija načinila.

Naša država je formalni zahtev za pristupanje uputila 2013. Među državama potpisnicama ugovora nalaze se i Kina, Indija, Japan, Pakistan, Rusija, Francuska, SAD, Kanada, Turska, EU (kolektivno) i Velika Britanija.

Potpis na ovaj sporazum stavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da su sve svetske sile već pristupile ovom Ugovoru, uključujući SAD, Rusiju i čak EU kao organizaciju. Naglašava da je Srbija neko vreme zaostajala za drugima u ovom procesu, budući da nije bila aktivna u ovom regionu.

Najjača ekonomija sveta

Značaj ovog regiona ogleda se u činjenici da članice ASEAN-a broje 650 miliona stanovnika, što je više od celokupne Evropske unije. Ako bi bile jedna država, bile bi šesta najveća ekonomija na svetu, a očekuje se da će do 2030. godine zauzeti četvrto mesto.

Takođe, napominje da od 10 članica ASEAN-a, šest nije priznalo Kosovo.

Ministar Dačić ne zanemaruje ekonomsku saradnju, ali ističe politički prioritet. Podseća da pozicija Srbije u vezi sa konfliktom u Ukrajini odražava poziciju ASEAN, kao i da su sve ove zemlje osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali većina njih nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Jednostavno, kaže, oni imaju svoje interese i pogled na svet, a svi su prisutni na samitu ASEAN-a. Često dolaze i predsednici Amerike, Rusije i Kine.

"Zato smatram da Srbija ima mnogo koristi od ovoga. Po prvi put smo prisutni i ostaćemo stalno prisutni na ovakvim događajima", zaključuje Dačić.

Retno Marsudi, ministarka spoljnih poslova Indonezije, naglašava da Ugovori o prijateljstvu i saradnji trebaju da ujedine ASEAN i njihove partnere kako bi ojačali praktičnu saradnju i zajednički se suprotstavili globalnim izazovima, uključujući klimatske promene, snabdevanje hranom, energetsku bezbednost i organizovani kriminal.

Brojni benefiti za Srbiju

Srbiji pristup ASEAN-u otvara brojne mogućnosti. Pre svega za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a. Pripadnost ovakvoj Asocijaciji takođe doprinosi promovisanju saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom, kao i u oblastima obrazovanja, međuljudskih kontakata, nauke, tehnologije, inovacija i održivog razvoja, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje.

Ovo uključuje učešće na sastancima, dijalozima i inicijativama ASEAN-a, što može doprineti diplomatskim, ekonomskim i kulturnim razmenama.

Ova Asocijacija je poznata po višedecenijskom zalaganju i promovisanjem poštovanja nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država i mirno rešavanje sporova.

Svoju politiku ASEAN deli sa ostatkom sveta ali svakako je fokus je na azijsko-pacifičkim nacijama.

(EURACTIV.rs)